Du är här

2021-04-25 - Musik

Vinylklassikern

The Rolling Stones' "Sticky Fingers"

Rockklubben Sticky Fingers i Göteborg har förstås tagit sitt namn efter Rolling Stones klassiska album, som i morgon fredag 23 april, firar 50 år. Sticky Fingers var bandets första album som de gav ut på sitt eget bolag Rolling Stones Records, och även om de haft en listetta tidigare i USA – Out of Our Heads, 1965 – så var det den här plattan som startade en närmast osannolik framgångssaga. Sticky Fingers blev listetta i USA, UK, Kanada, Australien, Tyskland, Holland, Spanien, Norge och Sverige. Albumet blev också det första av inte mindre än åtta Stones-plattor i rad som toppade albumlistan i USA, fram till och med Tattoo You som släpptes 10 år senare, 1981.

Inledningsspåret ”Brown Sugar” blev den största hiten världen över, men här finns också Stones-klassiker som ”Wild Horses”, ”Bitch”, ”Dead Flowers” och ”Sister Morphine” som Mick Jagger och Keith Richards skrev tillsammans med Marianne Faithfull. Här finns även ”You Gotta Move” som ursprungligen är en traditionell afroamerikansk spiritual och Stones har inspirerats av Mississippi-bluesgitarristen Fred McDowells version från 1965. Sticky Fingers var också första studioalbumet med gitarristen Mick Taylor, som ersatt Brian Jones som dog sommaren 1969.

Lika uppmärksammad som musiken blev skivans omslag, designat av Andy Warhol, ett jeansklätt skrev som på originalutgåvan hade en fungerande dragkedja. 

 

Dela med dig av denna artikel på: