Samhällsinformation

Aprilvädret i full gång – SMHI varnar för gräsbrand och snöfall

Det är april och med det kommer det sedvanliga aprilvädret. SMHI varnar för att det finns risk för gräsbränder under förmiddagen och mitten på dagen, vilket innebär att den som planerar att elda eller grilla bör iaktta stor försiktighet. Gräsbrandsrisken avtar under eftermiddagen då det väntas att nederbörd drar in över länet. Med nederbörden så utfärdas även en Varning klass 1 snöfall för hela länet som gäller onsdag kväll till torsdag morgon, då det väntas komma mellan 5-15 cm snö. Den som ska bege sig ut i trafiken bör se till att vara särskilt uppmärksam då många har hunnit byta till sommardäck på sina bilar och det är osäkert hur väglaget kommer att se ut.

SMHI:s definition för Varning klass 1 snöfall: 
Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Definition för Risk gräsbrand:
Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

 

Publicerat