Samhällsinformation

Nya nationella riktlinjer för vaccinerade

Enligt nya riktlinjer som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade idag så ska nu personer som vaccinerats mot covid-19 få börja träffa fler människor igen.

De nya riktlinjerna riktar sig till de som har fått minst en vaccindos och att det har gått minst tre veckor sedan de fick sin första spruta. Man bedöms då ha ett gott skydd mot covid-19 och kan därför få träffa fler människor igen.

På Folkhälsomyndighetens hemsida så står det att man får träffa människor från några olika hushåll, även inomhus, och att man kan till exempel göra besök på butiker och träffa barn eller barnbarn igen. Detta förutsatt att varken man själv eller de man vill träffa visar symtom på covid-19. 

På äldreboenden kan det nu bli tillåtet att anordna och delta i gemensamma aktiviteter samt så kan dagverksamheter återupptas. Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan få träffa och göra besök hos anhöriga och på serviceinrättningar. Notera att beslut gällande lättnar inom äldrevården framförallt tas på regional och lokal nivå då situationen med viruset ser olika ut i olika kommuner.  

Även om man är vaccinerad så ger inte något vaccin ett hundraprocentigt skydd, så det kan fortfarande finnas en risk att man blir smittad och sjuk eller att man smittar andra. Vaccinerade personer ska därför fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd kring ifall man uppvisar symtom på att ha drabbats av en covid-19-infektion. De grundläggande råden om att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna, hålla avstånd och testa sig vid symtom gäller fortsatt för alla i samhället.

Du kan klicka här för att komma till Folkhälsomyndighetens hemsida där du kan läsa mer.

 

Publicerat