Du är här

2021-04-17 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

40 år med Helenas

Restaurangerna Mammamia och Il Padrino tog pizzan till Örnsköldsvik. Men den första pizzabutiken var Helenas och nu är det 40-års-jubileum.
– Vi stortrivs och tänker fortsätta ett bra tag till, säger bröderna Miroslav och Tomislav Lovric.

Det är två utåtriktade och mycket vänliga bröder och företagare vi träffar en tidig förmiddag på Storgatan 29 i Örnsköldsvik. Där har de drivit pizzabutik i många år och har nu anledning att fira ett jubileum.
Långt från krigets Bosnien.
Frun till den som startade butiken 1981 bar namnet Helena och när Miroslav flyttade från Kramfors till Örnsköldsvik och för att så småningom ta över verksamheten var det ett inarbetat namn han inte ville byta.
På den vägen är det och några år senare anslöt lillebror Tomislav. Under flera år i Örnsköldsvik har de kombinerat arbete med ett rikt familjeliv och lever sedan länge med familjerna i Gullänget respektive Domsjö.
– Jag känner mig som svensk och som bosnier på samma gång. Men det är här vi format våra liv och bildat familjer så Sverige ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Här vill vi fortsätta att leva resten av våra liv, säger Miroslav.

Trots alla år med pizzerian har de inte tröttnat. Än finns det inga planer att göra något annat och såväl Miroslav som Tomislav hoppas kunna fortsätta leverera uppskattade pizzor till ö-viksbor och tillresta.
Enligt ett flertal stamkunders uppfattning de allra godaste.
– Det finns inget bättre än glada och nöjda kunder. Vi har under alla år varit väldigt noga med att hålla rent och hantera livsmedel efter konstens alla regler, säger Tomislav och fortsätter:
– En annan anledning till att vi ofta får bra betyg tror jag beror på att vi inte slarvar med råvarorna och letar de billigaste leverantörerna. Det är ingen tvekan om att med kvalité på tillbehören bakas de bästa pizzorna.
Många och långa arbetsdagar är de vana vid, men unnar sig numera lite mer fritid än förr. Det har varit viktigt inte minst för barnens uppväxt och idrottande.
– Måndagar har vi som regel stängt och vi har två yngre medarbetare som då och då turas om att avlasta oss. Det upplägget fungerar utmärkt, säger Miroslav och tar sig en rejäl funderare när frågan om den allra bästa pizzan kommer på tal.
Enligt honom en omöjlig fråga att svara på.
– Det finns så många olika uppfattningar om det. Det viktigaste för oss är att lyssna till kundernas önskemål och utifrån det finns det flera favoriter. Men jag tycker generellt att vi i Sverige gör de allra bästa pizzorna och det beror återigen på råvarorna.

Hur de har eller ska fira 40-årsjubileet behåller de för sig själva. Men med familjerna Lovrics favoritpizzor är en inte allt för vågad gissning.

 

Dela med dig av denna artikel på: