Du är här

2021-04-18 - Musik

Vinylklassikern

The Doors' "La Woman"

På måndag 19 april är det 50 år sedan The Doors släppte sitt sjätte studioalbum, bara fyra år och tre månader efter debut-albumet. ”L.A. Woman” blev också det sista med bandets självklara frontfigur, sångaren Jim Morrison. 75 dagar efter utgivningen hittades Morrison död i badkaret i den lägenhet i Paris som han hyrt tillsammans med sin flickvän. Han blev därmed den fjärde stjärnan som på två år dött vid 27 års ålder, efter Rolling Stones-gitarristen Brian Jones, Jimi Hendrix och Janis Joplin. Knappt tre år senare dog även Morrisons flickvän Pamela Courson vid 27 års ålder.

The Doors blev ett av de allra största banden i slutet av 60-talet och början av 70-talet, men hemma i USA fick de också en del kritik på grund av sina utmanande texter och att de under sina konserter ibland ansågs uppmuntra till uppror. Morrison dömdes också till sex månaders fängelse för förargelseväckande beteende vid en konsert i Miami 1969. Han avtjänade dock aldrig straffet och höll just på att överklaga domen då han dog.

Noterbart är att The Doors aldrig hade en fast basist och flera olika anlitades till inspelningarna. På det här albumet förstärks Morrison, Ray Manzarek (keyboard), Robby Krieger (gitarr) och John Densmore (trummor) med Jerry Scheff på bas, vars son Jason senare blev sångare och basist i Chicago och för övrigt har uppträtt på Parken här i Örnsköldsvik.

 

Dela med dig av denna artikel på: