Du är här

2021-03-31 - Nyheter/Reportage

Fler väljer fjäderfritt

Allt fler kommuner väljer fjäderfritt när det gäller påskpynt i offentliga miljöer, visar Djurens Rätts årliga kartläggning.

Färgglada fjädrar har länge varit både traditionsenliga och populära påskpynt, och det har varit vanligt att kommuner utsmyckar stadskärnor med fjädrarna inför påskfirandet. I Djurens Rätts kartläggning går det dock att se att det blir allt färre kommuner som väljer bort fjädrarna till påskpyntet. Under fjolåret så var det 245 av Sveriges 290 kommuner som valde bort fjädrarna, men i år är det 264, drygt 9 av 10 kommuner.

Att kommunerna väljer fjäderfritt är av stor vikt för djuren då fjädrarna ofta kommer från fåglar som fötts upp under dåliga förhållanden, skriver Djurens Rätt., och det är glädjande att allt fler väljer bort fjädrarna säger organisationens förbundsordförande Camilla Bergvall.
– Det glädjer mig att allt fler kommuner bidrar till ett minskat lidande för djuren. Att välja bort fjädrar innebär dessutom inte att påsktraditionen med pyssel och pynt försvinner. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att göra djurvänligt påskpynt i andra material.

Örnsköldsviks kommun är bland de kommuner som väljer fjäderfritt påskpynt. Du kan klicka här för att komma till Djurens Rätts hemsida där du kan hitta en fullständig lista över kommuner.

 

Dela med dig av denna artikel på: