Du är här

2021-03-28 - Hus & Trädgård
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Inspiration Rock & Roll

Kan de inte vara på plats på Hard Rock Café i New York, ska de kunna vara det i hemmet.
Det tycker Per och Caroline Karlsson vars Domsjövilla andas rock ’n’ roll.

Det är ovanligt tyst hos Per och Caroline Karlsson i Domsjö.
– Vanligen är det alltid någon musik i gång. Men nu är ju ni här och barnen är inte hemma.
Caroline Karlsson ler till Per på andra sidan köksbordet och får medhåll. Det stora musikintresset hos de sedan 2012 äkta makarna har ärvts av familjens yngre medlemmar. Olivia sjunger och spelar keyboard, Viktor bas och Jonathan har precis som sin pappa ett intresse för pukor och cymbaler.
Själv har Per nött ut otaliga trumpinnar genom åren. Som batterist i April Divine, Blackwater och på senare tid Veritas har han släppt album och turnérat på både amerikansk och europeisk mark. Veckorna i Atlanta 2008 för skivinspelningen av April Divine’s ”Redemption” är ett favoritminne. Europaturnén med Staind och Blackwaters första gig tillsammans med Tremonti (Alter Bridge och Creed-gitarristen Mark Tremontis soloband) på den anrika klubben The Roxy Theater i Los Angeles några andra. 
– Jag har varit borta helvetiskt mycket, till slut orkade jag inte vara ute på vägarna längre. De andra började också bli upptagna på sina håll, med barn och familj. När Blackwater gjorde giget med Godsmack i Stockholm 2019 fick det bli det sista, det var det inget snack om, säger Per.
Som fem år innan genomförde sin första Öviksmässan med sitt eventföretag Karlsson & Norberg. 
– Jag kan bli sentimental och tänka tillbaka på musiktiden, men jag vill aldrig tillbaka. Vi hade något på gång, men det är svårt att make it som rockband. Nu har jag hur kul som helst på jobbet med Thomas.
– Jag brukar säga att Thomas är Pers andra fru, säger Caroline.
Båda skrattar till. Liknelsen är uppenbarligen inte helt missvisande. Med Thomas Norberg blir jobbdagarna långa. De båda familjerna reser ibland även iväg tillsammans. Och, så klart, bara hänger i hemmet.
– Vi gillar att ha folk omkring oss och är bra på att bjuda in. Det blir mycket kräftskiva, nyårsfester och grill-chill, säger Caroline. 

När gästerna väl anländer kommer de till ett riktigt rock ’n’ roll-hem. Delar man en förkärlek till det mesta som handlar om musikstilen – Caroline är precis som Per ett stort fan av både Korn och Eagles – är det inte konstigt att stora delar av de 275 kvadratmetrarna går i det tecknet. Katterna, två maine coons, har till och med förärats med rockiga förnamn; Easy (efter Eagles-låten ”Take it Easy”) och Dusty (efter Dusty Hill i ZZ Top).
– Hemmet handlar om musik och entertainment, säger Per.
– Ett rock-hem, men med personlig prägel utan att styras av trender, säger Caroline. 
Förutom renoveringar och byggjobb såsom grillplats, altan, walk in-closet och nytt badrum har det inretts med mycket svarta och djurmönstrade detaljer. Gitarrer, LP-skivor och stjärnor, likt julstjärnor fast i mörkare färger, hittas lite varstans. Kreativitet, som serveringsbordet gjort av en golvpuka med en gammal Guns ’n’ Roses-klocka på toppen, saknas inte heller. Den står i vinylrummet, en gång i tiden ett vanligt förråd.
– När jag kommer hem vill jag känna som att jag sitter på Rainbow på Sunset Strip. Bara den feelingen. Eller Hard Rock Café på Times Square. New York är vår favoritstad. Där finns allt, säger Per.

Ett större rum på bottenvåningen där tidigare ägare hängde tvätt är den naturliga samlingsplatsen mot kvällen. Replokalen, kantad av musikmemorabilia och instrument – och naturligtvis, i centrum: Tama-trumsetet med Meinl-cymbaler och Evans-skinn.
– Det här är efterfestrummet, där det ska sjungas och spelas. Sällan med bra resultat, men det är roligt, säger Caroline.
Fundera en stund på den här frågan: Vilket rockalbum är ert hus?
– Jag vet direkt, säger Per Karlsson. Mötley Crües ”Dr. Feelgood”. Den eran, med Nikki Sixx. Leopard och slutet av 80-talet.
Caroline Karlsson behöver inte heller fundera länge innan hon konstaterar:
– Jag håller med.

 

Dela med dig av denna artikel på: