Du är här

2021-03-27 - Hus & Trädgård
  • Foto: Håkan Nordström

Ett fascinerande projekt

Den här herrgården uppfördes i Köpmanholmen när seklet var ungt. Nu är tanken att den ska plockas ned bit för bit och flyttas till en annan del av landet.

I september förra året berättade vi om ett upphittat hus i Köpmanholmen med stor potential. På Bruksvägen 90, dolt bland buskar och träd, stod bygget från 1909 med 150 kvadratmeter per plan och med fyra kakelugnar.
Nu har den fått sin nya ägare. En kvinna i 60-årsåldern har vunnit budgivningen och planerar för att det ska plockas ned, transporteras söderut och så småningom byggas upp på en ö i Stockholms norra skärgård. Ett mycket fascinerande projekt om allt går i lås.

Det var när en av mäklarfirmorna i Örnsköldsvik arrangerade visning av en intilliggande fastighet som fyndet gjordes. Plötsligt visade spekulanterna även intresse för det närmast bortglömda huset och på den vägen är det.

För närvarande är den nya ägaren mitt i arbetet med bygglovet och vill därför inte medverka i artikeln. Men går allt som hon hoppas kommer huset att så småningom pryda en strandtomt vid havet, närmare 50 mil söder om Örnsköldsvik. Ett rakt igenom gigantiskt och spektakulärt renoveringsobjekt och en dröm som, av allt att döma, endast människor med stora ekonomiska tillgångar har kraft att förverkliga.
Den ursprungliga ägaren var skogsägare och lantbrukare och den senaste sjöentreprenören Mikael Danielsson.

Nu pekar mycket mot att historien om den vackra byggnaden i Köpmanholmen får ett nytt och mycket spännande kapitel. 

 

Dela med dig av denna artikel på: