Du är här

2021-03-27 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Författar-debut för Elin

Småbarnsåren och journalistjobbet förpassade författardrömmen långt ner på listan för Elin Holmberg. Nu gör hon äntligen debut med ungdomsboken ”Högst upp på listan” och har ytterligare ett manus på väg.

Debuten beskrivs som en varm, rolig men också spännande och allvarsam berättelse om kärlek, vänskap och innebandy.
– Det handlar om Rut, en flicka som har skilda föräldrar som inte har någon kontakt med varandra, berättar Elin. Rut tvingas hantera deras ovilja att umgås och hon har inga syskon så hon är ganska utsatt. Innebandyn blir en fristad för henne.
Elin vet vad det innebär att gå igenom en skilsmässa med barn inblandade men det här är inte hennes berättelse, inte heller hennes barns.
– Visst har jag plockat från mitt eget liv på olika sätt och från min omgivning, jag är ju innebandyförälder, frånskild och omgift. Jag vill synliggöra barnens situation i en skilsmässa där föräldrarna inte sköter sin separation särskilt snyggt, vilket jag tror är rätt vanligt.
Mamman i boken är den minst sympatiska av föräldrarna.
– Hon är självcentrerad, skiter i dotterns innebandy och har författardrömmar som gör att hon väljer att lägga sin tid på att skriva. En mamma förväntas ofta vara närvarande och duktig men här är mamman rätt sunkig och pappan en mjukis som gråter när han hackar lök och gör allt för sin dotter.

När mailet kom från Idus förlag, med besked om att de ville ge ut hennes bok, vågade Elin inte riktigt tro att det vara sant.
– Det blev så där att det svartnade för ögonen och först blev jag rädd att de ville erbjuda mig någon form av egenutgivning. Jag ställde en fråga tillbaka och när svaret dröjde tänkte jag att det kanske var en bluff.
Ett dygn senare kom svaret som bekräftade att Elins bok skulle ges ut av förlaget som, sett till antalet titlar, är ett av Sveriges största förlag för barn- och ungdomsböcker.
– Det här har varit en dröm sedan jag var liten men jag pausade den i 15 år när jag fick mina barn och jobbade som journalist. Nu är barnen större och som egen företagare på halvtid kan jag frigöra tid till skrivandet.
Elins pappa, författaren Bo R Holmberg, har varit en stor inspiration.
– Jag såg honom sitta och skriva berättelse på berättelse och vänta på posten för att få antagningar eller refuseringar. Han fick verkligen kämpa innan han blev etablerad. I dag är han både min förebild och min lektör.

Det stora firandet får vänta men Elin har sett till att fira längs vägen.
– Det här får jag fira med familjen i stugan i Nordingrå. Vi ska bygga en friggebod och ett rum kommer att bli min skrivarlya så det ska jag unna mig. Jag vill ha en jättestor releasefest med typ 100 gäster men det får kanske bli dubbelt firande när jag håller nästa bok i handen.
Nästa bok från Elin kan bli den med arbetstiteln ”Brofästet Bead & Breakfast”, en rysare med historiska kopplingar till Sandöbrons ras 1939.
– Det är också en ungdomsroman men för lite äldre barn. Manuset är färdigskrivet och har marinerat i mer än fem veckor nu så det är dags att plocka upp det och se om jag anser mig vara klar med det. 

Dela med dig av denna artikel på: