Friluftsliv

Digitala friluftskompisar

Mars månad har fått temat Friluftskompis under Friluftslivets år. Här listar vi olika grupper i sociala medier som kanske kan vara ett slags digitala friluftskompisar som svarar på frågor och kommer med tips.

Grupperna vi listat finns alla på Facebook. Några av dem är offentliga, där all information finns tillgänglig för alla, medan andra är så kallade privata grupper. En privat grupp kan verka sluten och stängd men med en enkel fråga om att få ansluta till gruppen blir du oftast insläppt.

Carina Olofsson är initiativtagare till två av grupperna i listan. Hon älskar friluftsliv och märker att det ökade intresset också ger ökat behov av bra information.
– Jag startade gruppen för Rutberget och Huggsjöstugan 2010 eftersom jag saknade ett ställe för frågor om hur skidspåren såg ut. Jag går mycket i skogen på sommaren också så 2014 startade jag Smultronställen i Örnsköldsvik med omnejd för tips om utflyktsställen.

Några av grupperna vänder sig till frilufts-intresserade i allmänhet medan andra rör mer specifika intressen som till exempel långfärdsskridskor. I grupperna finns inlägg med konkreta frågor och viktig information men också vackra bilder som inspirerar.
– Jag tror att såna här grupper betyder jättemycket, speciellt för den som inte varit ute så mycket eller som kanske är nyinflyttad, säger Carina. Det ställs frågor om allt möjligt, utflykter som passar för små barn, hur tillgängligheten är, om det finns ved i vindskydden och det är alltid någon som svarar. Jag har själv fått tips om ställen som jag inte kände till och jag tycker mig känna till det mesta.

Kolla in listan, kanske hittar du något som du blir nyfiken på? Vi har valt att lista grupper som startats av enskilda personer, alltså inte sidor och grupper som föreningar, organisationer och företag står bakom:

  • Smultronställen i Örnsköldsvik med omnejd
    Här delas smultronställen och tips.
  • Friluftsliv i Örnsköldsvik och Höga Kusten med omnejd
    Inspirerar och möjliggör ännu mer upplevelser i naturen.
  • Rutberget med Huggsjöstugan och Rutbergshotellet
    Inspiration och uppdateringar från skidspåren i Rutbergsterrängen.
  • Nätra Fjällskog med omnejd
    Inspiration och tips om turer och upplevelser i Nätra fjällskog.
  • Vi som gillar Gula leden i Ö-vik
    Vandringstips och inspiration från Gula leden.
  • Långfärdsskridskor Örnsköldsvik
    Allmänt om isläget i ö-vikstrakten.
  • Hundar i Örnsköldsvik
    För alla jyckar i Örnsköldsvik, om hund och hundägarskap.
  • Fiske runt Örnsköldsvik
    Inspiration från fiskevatten och utrustning med mera.
  • Kajakpaddling i Ö-vik
    Bilder, turtips, tips och råd om kajakpaddling.
  • Båtliv i Höga Kustens skärgård
    Tips om strandhugg och uppdateringar från skärgården.

Saknar du en grupp som du känner till får du gärna kolla in vårt inlägg på @7igast på Instagram eller @webben7 på Facebook och komplettera listan där.

 

Publicerat