Du är här

2021-03-21 - Musik

Vinylklassikern

Leonard Cohen ”Songs of love and hate”

Leonard Cohens tredje album firar i dagarna 50 år, och den är väl värd att återupptäcka. Inte som bakgrundsmusik till en munter helgfest, men däremot om man vill koppla av i sin ensamhet och försjunka i melankoliska låtar om kärlek och hat. Många hävdar att den här plattan är Cohens mest känslomässiga album, och så kan det mycket väl vara. Cohen hade redan innan han satsade på musiken gjort sig ett namn som poet och författare, men riktigt stor blev han då han satte musik till sina dikter och små noveller.

Cohen hade en fantastisk förmåga att sätta känslor till sina texter, med hjälp av sin mörka uttrycksfulla röst. På ”Diamonds in the mine” lyckas han också med bedriften att tonsätta en ytterst dyster text så att det blir snudd på galet peppig folkrock. Här får vi i ett sällsynt ögonblick höra honom verkligen ta ifrån tårna. Annars är det snyggt avskalat, med akustisk gitarr och Cohens röst i fokus, och med stråkar i bakgrunden. Stundtals, som i ”Last year’s man” kan man tydligt höra var Roger Waters hämtade inspiration till vissa låtar på Pink Floyds album ”The Wall” (1979) och ”The Final Cut” (1983).

2008 valdes Leonard Cohen in i Rock and Roll Hall of Fame. Han släppte 14 studioalbum under sin livstid, det sista bara 17 dagar före sin död 7 november 2016. Cohen blev 82 år.

 

Dela med dig av denna artikel på: