Nyheter/Reportage

Ansiktslyftning i Paradiset

Under loven brukar det vara proppfullt med skollediga barn och unga i Paradisets äventyrsbad, men så tomt som det var under årets sportlov har det aldrig varit tidigare. Nedstängningen på grund av pandemin gör dock att man har tid att renovera och bygga om – och när Paradiset så småningom kan välkomna badgäster igen så ska allt vara tipptopp.

Simbassängen är den enda delen där det pågår någon form av verksamhet, men bara för skolor och föreningsmedlemmar som är födda 2002 eller senare.
– Vi har öppet för skolorna på dagtid och för föreningar kvällar och helger. Vi får ju inte blanda besökarna. Skolklasserna hålls också isär så att de har olika omklädningsrum som desinficeras mellan varje besök. Vi har även ökat städningsintervallet, säger enhetschef David Berglund, som på grund av nedstängningen kunnat satsa fullt ut på en omfattande renovering – och han tar oss med på en rundtur för att visa vad som är på gång.
Stora simbassängen har fått nya dörrar till toaletten och städförråden. Lösa kakelplattor har satts fast och vassa kanter har slipats bort. I den lilla undervisningsbassängen har man målat om och inrett med bambu på väggarna.
– Vi har också beställt en projektor där vi exempelvis kan visa rörelser vid simundervisning.
Men de stora förändringarna kommer att märkas i äventyrsbadet, där en ny port – med bland annat en väldig orm – hälsar besökarna välkomna. Trappsteg har bytts ut och alla gångstråk har fått en halkskyddsbehandling, en titanoxidbehandling som Paradiset fått utan kostnad tack vare att de var snabba på att nappa på ett erbjudande. Ett företag som tidigare riktat sig mot hotell och spa vill nu komma in på badhusområdet och Paradiset är ett av baden som fick testa halkskyddet utan kostnad.

Växter har bytts ut, en del nya piratinstallationer har tillkommit och stenpartier har murats upp där det tidigare var blomsterbäddar. Ett arbete som den ordinarie badhuspersonalen fått utföra, de har helt enkelt fått lära sig något nytt under pandemi-nedstängningen.
– Det kan man lugnt säga, vi har bland annat fått lära oss vilken konsistens på murbruket som funkar bäst. Det här kan jag kanske lägga till i mitt CV, säger Vilma Unander och skrattar.
Personalen har också fått skrapa bort kalkavlagringar och utföra vissa målningsarbeten. Trasiga kakelplattor har bytts ut och fogar har bättrats på, men till sådana arbetsuppgifter har förstås professionellt branschfolk lejts in.
Restaurang Splash byggs om helt och hållet, med ny bardisk och tv-skärmar med menyer i stället för den stora menytavlan som tidigare fanns där.
– Här gör vi om helt och hållet, vi försöker få till en bättre logistik, bland annat med två tag själv-diskar, berättar David och tar oss med in i relaxavdelningen där det också byggs om rejält.
– Vi har tagit ned innertaket, som var från 1992, och byter ut det. Här inne blir det också nya ytskikt, bland annat med stenskivor på samma sätt som i saltgrottan en trappa ned. Det blir också stenskivor bakom bubbelpoolen.
En vägg bekläds med oljad ask och en helt ny vägg sätts upp som en avgränsning mot kallkällan, som målats vit med inslag av glitter – för att skapa ytterligare köldkänsla. Den stora eldstaden har plockats bort och ska ersättas med ett eldhologram.
– Vi blir miljövänligare och dessutom slipper vi sotet i taket från eldstaden.
Den långa bardisken är också borta.
– Den hade en storlek för ett uteställe och vi behöver inte så stor bardisk. Istället blir det en mindre serveringsdisk.

Sittavdelningen ska förses med likadana sittkokonger som finns i yogaloungen en trappa ned, och på nedre plan har man bland annat tapetserat och bytt innertaks-plattor. Saltgrottan har också fått ett nytt innertak och ytskiktet runt kanten är utbytt. Det kommer också att bli gardiner som avskärmning mellan vilobäddarna.
Allt det här kostar förstås en rejäl slant, men pengar fanns i budgeten.
– Vi hade affärsmässiga investeringsmedel för 2021 och den ursprungliga planen var att byta ut den gamla vattenrutschbanan från 1992, men så kom coronan. Vi kan inte vara ute och leta nya rutschkanor i det här läget, så vi fick prioritera om. Allt det vi gör nu hade vi inte kunnat genomföra om det inte vore för pandemin, vi har aldrig så här långa stopp för renovering och vi försöker utnyttja tiden så bra vi kan.
Den ordinarie personalen har kunnat jobba vidare trots nedstängningen, mensom sagt med en hel del nya arbetsupp-gifter. Mycket sker också i de lokaler som inte är publika, exempelvis har fleragamla förråd rensats ut.

När Paradiset kan öppna igen för allmänheten är i dagsläget högst oklart, även om det just nu går att läsa på deras hemsida att man håller stängt fram till och med 21 mars. Regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer med ny information om restriktioner varannan torsdag, alltså idag torsdag 18 mars, som börjar gälla från om med söndag – så det är snabba ryck när det så småningom, förhoppningsvis, kommer positiva besked om att kunna öppna.
– Utmaningen är att vara förberedd på en eventuell öppning. Dels kan det komma lättnader i regleringen av ej nödvändig verksamhet men sedan har vi också pandemi-lagen att förhålla oss till. Men jag tror inte att vi får öppna innan påsklovet, kanske strax efter lovet ifall vaccinationerna kommit långt, säger David Berglund.

 

Publicerat