Nyheter/Reportage

Liten blåklocka är Sveriges nationalblomma

Svenskarna har röstat fram Campanula rotundifolia, bättre känd som liten blåklocka, till Sveriges nationalblomma.

Sverige har tidigare inte haft någon officiell nationalblomma, och därför så startade Svenska Botaniska Föreningen en omröstning där allmänheten fick rösta fram vilken vi tycker symboliserar Sverige. Omröstningen blev klar den 12 mars, och nu är det klart att liten blåklocka blir Sveriges nationalblomma. I omröstningen lades drygt 58 000 röster i finalen.

Såhär skriver Svenska Botaniska Föreningen om liten blåklocka:

Liten blåklocka är vanlig i hela landet. Vanlig på torra öppna, ogödslade marker i större delen av Sverige och är en karaktärsart i det i gamla odlingslandskapet. Liten blåklocka förekommer även i fjällen, främst i kalkrika områden, på klippor mm, då ofta med enstaka stora blommor på varje planta.

Det är en späd, flerårig ört (normalt cirka 2 dm) som den växer i glesa tuvor med veka uppstigande stjälkar med hängande klockformade blåa blommor, sällsynt kan den ha vita eller ljusblå blommor. Bladrosetterna med spadformade blad är karakteristiska men oansenliga. Liten blåklocka blommar från juli till september. Blomsovarbina har fått sitt namn av att hanarna ofta övernattar i blommorna hos lite blåklocka.

Såhär såg placeringarna ut bland de tio finalisterna:

  1. liten blåklocka
  2. linnea
  3. styvmorsviol
  4. hästhov
  5. midsommarblomster
  6. smultron
  7. lingon
  8. skogsstjärna
  9. rödklöver
  10. blåbär

 

Publicerat