Nyheter/Reportage

Rapport visar: Flyget viktigt för näringslivet och tillväxten

Enligt en rapport som tagits fram av Sweco tillsammans med länets kommuner och Region Västernorrland så är flyget viktigt för länets näringsliv och ekonomiska tillväxt.

Via intervjuer med flera olika företag i länet så har Sweco sammanställt en rapport som visar att flygförbindelserna spelar en stor roll för företagens kärnverksamhet. Jämfört med befintliga alternativ för affärsresor så är flyget viktigt för länets exportinriktade företag och offentliga verksamheter, och tillgängligheten via länets regionala flygplatser möjliggör även omkring 10 000 arbetstillfällen över en 10-20-års period. 

Flyget används bland annat för att säkerställa effektiv kompetensförsörjning, underlättar för leverantörer att besöka länets företag och spelar en roll när internationella ägare och investerare fattar beslut för framtida eller fortsatta investeringar. Väl fungerande flygförbindelser beskrivs även som viktiga för rekryteringen och bidrar till att göra regionen attraktivare och att öka den ekonomiska tillväxten.

Enligt rapporten så bidrar länets flygverksamheter även till bolag och företag som sysslar med tillverkning. Flyget gör det möjligt att bland annat få reservdelar eller reparatörer snabbt på plats vid behov, vilket minskar risken för både större och längre produktionsstopp. 

Det framgår att företagare i större utsträckning kommer att använda sig av digitala möten även efter att pandemin är över, men att fysiska möten av framförallt affärskritisk karaktär fortfarande kommer att ske vilket även gör det viktigt att goda resemöjligheter till och från länet och kommunerna finns möjliga. Företagen ser även att en ny Ostkustbana och Ådalsbana skulle vara viktiga för både tillgängligheten och den regionala utvecklingen, men att dessa skulle bli komplement till flyget först på lång sikt. 

För fritidsresenärer så är flyget inte lika viktigt då dessa ofta väljer andra färdsätt med lägre priser.

Du kan klicka här för att komma till Örnsköldsviks kommuns hemsida där du kan läsa mer om rapporten.

 

Publicerat