Du är här

2021-03-14 - Musik

Vinylklassikern

Jimi Hendrix ”The Cry of Love”

Jimi Hendrix hade varit död i knappt ett halvår när ”The Cry of Love” gavs ut – ett album som nu har 50 år på nacken. Plattan innehåller låtar som Hendrix jobbade med för sitt planerade fjärde studioalbum, ett projekt som plötsligt tog slut 18 september 1970 på The Samarkand Hotel i London. 
Vilka låtar albumet egentligen skulle ha innehållit vet vi inte, men det som gavs ut – utvalt av trummisen Mitch Mitchell (1946-2008) och producenten Eddie Kramer – håller mycket hög klass. Trots att topplåtarna ”Dolly Dagger” och ”Room Full of Mirrors” – två spår som Hendrix hade planerat att ha med – fick vänta till nästa postumt utgivna album, ”Rainbow Bridge”, som kom i oktober 1971. Basisten Billy Cox, som fortfarande lever (81 år) har sagt att Hendrix pratade om att göra ett dubbelalbum, men om det skulle ha blivit ett sådant är oklart.

”Freedom” har vissa likheter med ”Cross-town Traffic” från albumet ”Electric Ladyland”. ”Ezy Ryder” är en riktig funkrock-rökare med Buddy Miles (1947-2008) på trummor, han som lirade på livealbumet ”Band of Gypsys” (1970). På den låten medverkar för övrigt också Steve Winwood och Chris Wood med körsång. Noel Redding (1945-2003) från The Jimi Hendrix Experience lirar bas på bluesen ”My Friend” där vi också hör Stephen Stills på piano. Här finns dessutom den fina ”Angel”, en sorts fortsättning på ”Little Wing” från Hendrix’s andra album ”Axis: Bold as Love”. Ger rysningar.

 

Dela med dig av denna artikel på: