Nyheter/Reportage

Högtidligt uppdrag

Vissa arbetsplatser är mer speciella än andra. Fråga personen med uppdraget att tvätta och förbättringsmåla Örnsköldsviks kyrka, på ställningar 14 meter upp mot valvtaken.
– Så högt har jag aldrig jobbat. Första gången sög det till i magen, säger Johan Harju, 41.

Det var 70 år sedan sist och har planerats i tio år. Nu är det stora arbetet med att renovera Örnsköldsviks kyrka i gång. Och det är inget litet projekt; förutom restaureringen av väggar och tak ska bland mycket annat alla mässingskronor plockas ned för att rengöras, det på 90-talet moderna klick-golvet tas bort för att synliggöra det ursprungliga och en ny, fräsch matta planeras för mittgången.

För uppgiften är en rad entreprenörer inblandade, däribland Johan Harju Måleri-tjänst som sedan mitten av januari haft den 110 år gamla kyrkan som arbetsplats. Ägaren med samma namn ser det som ett riktigt prestigeuppdrag.
– Det är ett roligt projekt i trevlig miljö, det är inte varje dag man jobbar i en stor stadskyrka, säger Johan Harju som på grund av arbetets omfattning tillfälligt anställt medarbetarna Yohannes Abraham och Rajab Rezai.
– Nä, här inne vill man inte göra fel, konstaterar Yohannes leende och blickar ut över det stora kyrkorummet där ö-viksbor i decennier samlats till bön, vigsel och begravningar.
Med åren har det tagit ut sin rätt. De oräkneliga stearinljus som tänts har svärtat och färgat de vita ytorna till en grå nyans. Något besökare kanske inte skulle reagera nämnvärt över tills de sett skillnaden efter att Johan, Yohannes och Rajab gått lös med sina verktyg.
– Förr i tiden gjordes det med hjälp av en franska, alltså franskt bröd. Det är sugande för det går inte att våttorka, då skulle allt bli fläckigt. Vi använder ett stort suddgummi, kan man säga, en svamp som binder sotet som sedan ramlar ned, förklarar Johan.

I det arbetet har de nu kommit halvvägs. Samtidigt genomför trion också en del sliparbeten och förbättringsmålningar där bänkar fått stötskador och väggar krackelerat. Som i vapenhuset, till följd av de många klockringningarna.
Johan räknar med att bli klar någon gång i sommar. 
– Det är ovanligt att vara på samma plats så länge. Första gången sög det till i magen när jag var längst upp på ställningen och folk har undrat om jag inte får ont i nacken av att tvätta taket. Men allt har gått jättebra. 

 

Publicerat