Nyheter/Reportage

Positiva pratstunder i Pappapepp

Ibland känner man sig ganska kass som förälder, då är det bra att lyssna på andra.
Det menar Johan Drejare, initiativtagare till Pappapepp, som varje vecka diskuterar livet som pappa tillsammans med sju andra män och rekommenderar fler att göra detsamma.

Att bli förälder innebär stora förändringar med ständigt nya utmaningar. Att känna sig osäker på huruvida det man gör och säger är rätt, är för de flesta vanligt förekommande. Eller som trebarnsfadern Johan Drejare säger:
– Efter sex år är jag fortfarande nybörjare på att vara pappa.
I sin roll som församlingspedagog i Svenska kyrkan har han med stöd av Sensus startat den digitala studiecirkelgruppen Pappapepp vars åtta deltagare – alla vanliga familjefäder i Örnsköldsvik samt en i Stockholm – bollar både stora och små frågor kring faderskap och familj, för att stärka varandra till att bli omtänksamma och lyhörda pappor.
Joey Reijinz är en av dem.
– Jag gick med för att försöka lära mig bli en bättre pappa. Ibland känner man sig stressad och att man inte räcker till. Att dela med sig till andra pappor och få positiva tankar om hur man kan agera i olika situationer ger mig energi och en jättebra känsla, säger han.
Som pappa är det annars lätt att känna sig ensam, menar Joey och Johan. Generellt är bloggar och forum till största del dedikerade till moderskap. I Pappapepp, där ingen kommer med pekpinnar utan det viktigaste är att lyssna, berätta och diskutera, tar gruppen avstamp i boken ”Hela havet stormar” (skriven av psykologerna Tova Winbladh och Ida Flink) och kapitel-ämnen som ”Trots och gränser”, ”Vuxensamarbete” och ”När konflikterna tar över”, fördelade på åtta planerade möten. Hittills har de avverkat fyra. 
– Senast landade vi i hur man får sömnen att fungera någorlunda bra för barnen. Men också att själv få sömn, båda är viktigt, säger Joey.
– Det här är lite som att besikta bilen innan det hinner bli något större fel, säger Johan. Vi har fort gått till att kunna dela även riktigt jobbiga saker. Det är värdefullt, allas önskan är att bli så bra som möjligt för barnen.  

Huruvida det blir fler träffar än åtta, återstår att se. Johan och Joey vill dock rekommendera fler att göra likadant. 
– Det är inte svårt, Zoom är gratis och det behöver inte vara via ett studie-förbund. Går man med en känsla att vara lite fejk, lite efter och lite fel är det bra att ta tag i det, säger Johan Drejare.
– Om du känner att du inte har tid till det, då måste du göra det. Eftersom det ger mer lugn och mindre stress att prata och diskutera om saker och livet. Det är jättebra, säger Joey Reijinz.

 

Publicerat