Nyheter/Reportage

Louie - en supersnabb soffpotatis

Med positiva budskap och härliga bilder når whippet-hunden Louie i Björna ut till tusentals följare på Instagram. När hans bild dök upp i 7ans flöde blev vi nyfikna. Vem är den där snabbfotade och glädjespridande vovven egentligen?

När vi söker kontakt med Louie via ett meddelande på Instagram hänvisas vi till matte Karolin Isaksson. Louie själv ligger i sin bädd och slappar efter dagens aktiviteter.
– Precis som whippethundar överlag har han en av- och påknapp, antingen är det full fart eller så är han kolugn, säger Karolin och skrattar.
Instagramkontot @whippetlouie har runt 8 000 följare men när matte startade det för två år sedan var det inte följare hon tänkte på.
– Jag tycker om att fota och insåg när vi skaffade Louie att det skulle bli väldigt många bilder. Kontot blev ett sätt att samla dem och jag tänkte att det blir väl ett par hundra som känner oss som följer.
Ett par hundra blev snabbt många fler utan att Karolin gjorde något medvetet för att öka antalet. Det finns många hundkonton och när Louie följde andra följde de tillbaka. Den som följer Louies konto får, förutom bedårande hundbilder, ta del av positiva budskap.
– Vår första tanke var att visa vad vi gör på dagarna men det blir även pepp om att ta vara på det man har och att se det positiva i det lilla. Louie är sån, han älskar livet, att springa ute och att mysa inne. Han är en supersnabb soffpotatis med en stark vilja.
Karolin förklarar att whippet inte är kända för att vara den mest träningsmotiverade rasen och de är inte alls lika ”will to please” som till exempel en bordercollie. Louie är väldigt bekväm och tröttnar fort på att göra samma sak flera gånger.
– Jag gillar hundar som har åsikter och personlighet och det har Louie. Samtidigt är han väldigt lättsam och har varit det ända sedan han var valp.

Via sitt konto har Louie hittat nya vänner, både i Örnsköldsvik och längre bort.
– Det är vänner vi inte skulle ha träffat annars, säger Karolin. Några av dem möter vi bara på nätet men flera träffar vi för att träna tillsammans med. Det finns så mycket pepp och stöd att få. Jag tror aldrig vi har fått något negativt från någon.
Livet med Louie har också tagit husse och matte ut i naturen på ett annat sätt än tidigare.
– Vi upplever mer av alla pärlor vi har i Örnsköldsvik och Höga Kusten nu och när vi delar bilder får vi många kommentarer om att det är så vackert här. Det känns bra att vi kan göra reklam för vår vackra plats.
Louie är även med på det allra senaste i sociala medier, den röstbaserade appen Clubhouse. Där har Karolin startat rummet Hundsnacket tillsammans med en instagramvän.
– Vi pratar hund där en gång i veckan och har ansökt om att bli en klubb vilket innebär att vi kan ha flera olika rum för olika ämnen som har med hund att göra. Det kan ta lite tid att få det godkänt så nu håller vi tummarna för det.

Till sommaren händer något riktigt spännande för Louie. Familjen som just nu består av matte Karolin och husse Andreas utökas då med en till whippethund. Louie blir storebror och får äntligen en kompis som kan springa lika fort som han gör.
– En whippet kommer upp i 50-60 kilometer i timmen när de drar i väg och har ett stort behov av att få sträcka ut och springa. Det kan vara ett problem eftersom de är hetsjakthundar och jagar med synen. Ser de en hare kan de dra i väg men Louie är väldigt följsam och har aldrig stuckit.
Lättsam och bekväm, snabb och soff-potatis, så sammanfattar vi Louie. Vi avslutar med att be matte beskriva hur en drömdag i Louies liv ser ut.
– Då tar han en lång sovmorgon, äter sin frukost och sedan vill han ut. Vi packar matsäck och ger oss ut hela familjen. Där får han lukta, springa fritt och uppleva världen, allra helst med en hunddejt. Hemma igen blir det sovläge, helst på rygg med benen utsträckta, då är han nöjd!

 

Publicerat