Du är här

2021-03-13 - Film-TV-Radio
Till vänster: Stefan Edlund (foto: privat).

Orrspel till frukost

Tredje omgången av SVT:s populära slow tv-koncept ”Den stora älgvandringen” börjar i år att sändas 18 april – en dag före skogens konungar förväntas påbörja sin färd mot betesmarkerna.

– Den 19:e är datumet de börjat gå tidigare år, alltså samma dag med bara några minuters skillnad. Spekulationen är väl hur det ska gå nu eftersom väderförhållandet är lite annat, med mer snö, säger programmets producent Stefan Edlund, född och tidigare boende i Köpmanholmen.
Oavsett starttid väntar sedvanligt passagen över Ångemanälven vid Kullberg, Junsele.
– Det är en liten flaskhals där många älgar vill över, varför är en sextusenårig gåta. Någonting i landskapet gör att oavsett om skogen avverkas är det den vägen de vill vandra.
Perioden programmet sänds är också en tid orrarna spelar.
– Vi funderade på vad folk efterfrågar och vad som händer vissa tider på dygnet. Orrspel är ett spektakulärt skådespel och det kommer vi bjuda på precis när tittarna äter frukost.
Om ”Den stora älgvandringen” även visas 2022 kommer fågellivet tillföra en ny dimension.
– Vi får in många frågor om just fåglarna, så i år spelar vi in mycket av fågelsången för att träna ett AI som SVT utvecklar. I direktsändningen ska vi sedan kunna berätta vilken typ av fågel som kvittrar för stunden, berättar Stefan Edlund.

 

Dela med dig av denna artikel på: