Nyheter/Reportage

Norrtåg får 40 miljoner extra

I ett avtal som gäller från augusti 2021 och två år framåt så kommer Norrtåg få 40 miljoner kronor extra från staten per år för att säkerställa god framkomlighet med tåg i norra Sverige.

Det är ett nytt samverkansavtal som Norrtåg tecknat med den svenska staten som ökar statens medfinansiering till Norrtågstrafiken från 50 miljoner kronor per år till 90 miljoner kronor. I det nya avtalet ingår även att staten tar ansvar för att säkerställa tågtrafik mellan Luleå och Haparanda samt sträckan Luleå-Umeå. 
– Norrtåg firar 10 år och det faktum att staten nu ökar sin finansiering visar vilken viktig roll trafiken spelar för hela Sveriges utveckling. Norrtågstrafiken har möjliggjort en regional kompetensförsörjning, har ökat tillgängligheten och skapar utvecklingsmöjligheter som tidigare inte fanns, säger Elvy Söderström (S), ordförande Norrtåg AB, i ett pressmeddelande.

Under 2019 reste totalt 1,5 miljoner resenärer med Norrtåg, en siffra som sedan ökade med +9 procent under de två första månaderna 2020 innan pandemin inträffade. 

 

Publicerat