Nyheter/Reportage

Tio härliga år på Sörliden och Valla

I tio år har Sörliden-Valla Samverkansförening bidragit till gemenskap och trivsel för de boende och i höst vankas jubileumsfest.
– Kontakten med människorna, att mötas och prata, det är de viktigaste framgångsnycklarna, säger ordföranden Bert Grundström om integrationsarbetet.

Vad gör man som boende på Sörliden och Valhalla efter klockan 16? För tio år sedan, definitivt inte lika mycket som i dag. 
En stor anledning till den förändringen kommer från engagemanget av den ideella föreningen Sörliden-Valla Samverkansförening som med avstamp i just den frågeställningen, samt hur bostadsområdena med enade krafter kunde göras bättre, bildades i februari 2011. I år firar de tio år och kan blicka tillbaka på ett decennium av påhitt och projekt som skapat ökad trivsel, glädje och gemenskap bland såväl familjer som ensamstående hyresgäster, vilka av de 1 000 hushållen till 40 procent har annat modersmål än svenska.
– Jag kan förstå att människor söker sig till platser där man känner till varandra, det gör även svenskar utomlands. Men vi har alla ett stort behov av att mötas och misslyckas vi med integrationen är det ett misslyckande för oss alla. Det rör också oss utanför; som granne kan man ta kontakt med en nyinflyttad familj och inte vänta, säger Monica Sundin, sekreterare och kassör, som tillsammans med ordföranden Bert Grundström är föreningens initiativtagare.

Och ta kontakt är precis vad Sörliden-Valla Samverkansförening har gjort och fortsätter göra.
– Redan från början hade vi en bild av att skapa mötesplatser och få människor att träffas. Att bygga relationer är det viktigaste. Och då göra det på plats genom att söka upp, fråga och lyssna med de boende, säger Bert och fortsätter:
– När vi började med att ordna aktiviteter för många år sedan skickade vi ut inbjudan på papper och postade, men då kom inte så många. Nu söker vi upp, knackar dörr. Alla är positiva till det, även om det inte nödvändigtvis betyder att de kommer. Kontakten med människorna, att mötas och prata, det är de viktigaste framgångsnycklarna. 
Efter den tveksamma starten ökade antalet aktiviteter och deltagare rejält. Till den utvecklingen bidrog i hög grad kommunens stöd i form av ett uppdragsavtal kopplat till ett fritidsgårdsbidrag, vilket bland annat innebar att föreningen kunde anställa Anneli Andersson. Till alla skaparverkstäder, grill- och filmkvällar, bussutflykter till badplatser och naturupplevelser kommer i dag boende med både svensk och utländsk bakgrund.
Aktiviteterna under skolloven med exempelvis skattjakter och utecafé med motionsbingo är särskilt populära.
– Trots coronan lyckades vi i somras ordna tipsbingo tolv gånger och det var 100-150 personer varje gång. Det är fascinerande siffror och då byggs många relationer. Under åren har vi också lärt känna ungdomarna och nu kunnat anställa dem som ledare under somrarna. Att fånga upp områdets unga är en prioriterad fråga, säger Bert.

För arbetet handlar om mer än trivsel-dagar. 2015 var en för föreningen stor milstolpe med tillkomsten av en samlingslokal på Sörbyvägen 10, subventionerad av Övikshem, vars väl tilltagna utrymme borgade för större sammankomster. I den får skolelever och äldre läx- och studiehjälp och visionen är att skapa en form av medborgarhus, dit myndigheter som Arbetsförmedlingen kan närvara för att hjälpa med det administrativa och svara på frågor. Tidigare träffar i mindre skala har redan visat samhällsintresset är starkt.
– Vi ser den som ett viktigt centrum. Vi har haft Polisen och alla tre kommunalråd här och det var fullsmockat i lokalerna. Då törs man ställa frågor, säger Monica.
Önskemål kommer också från de boende själva. Ett projekt som nyligen realiserats är en föräldrautbildning med ekonomiskt stöd av Brå, där polis, skola och socialtjänst diskuterar vad en förälder kan göra om den är orolig för sitt barn. Ett annat, för vilket Sörlidenbon Khash-Erdene Battogtokh under ett år anställts på halvtid och som genomförs med Fredrika Bremer-förbundet med bidrag från Jämställdhetsmyndigheten, fokuserar på kvinnor och vad som i Sverige menas med jämställdhet.
– Att träffas handlar också om interkulturell kommunik-ation. Vi behöver lära av varandra, vad vi har för kultur och tradition, det är så olika när man kommer från olika länder. Föreningar finns exempelvis inte alltid på det sätt vi har här. Att någon från Etiopien kanske frågar någon från Eritrea ”hur hade du löst detta”, det är möten då vi lär varandra, säger Monica.
Hur ser de kommande tio åren ut?
– Då hoppas vi att Valhallas lokal och utemiljö blivit lika bra som Sörlidens, som Trippelstrixparken. Vi har haft ett jättebra samarbete med kommunen, Övikshem och Världsklass 2015, de har hela tiden stöttat oss och trott på vår idé. Det vill vi tacka för. Målet är att utöka antalet tjänster, allt går inte på ideell basis och alla projekt kräver personal. Även antalet samarbetspartners. Det skulle innebära en fortsatt positiv utveckling för vår verksamhet, säger Bert och Monica.
Hur märks tioårsjubileet?
– Vi slår nog ihop det med Övikshem som fyller 50 i år. Det blir en stor fest, med underhållning, tal och mat från olika kulturer. Förhoppningsvis kan det ske i augusti, september.

 

Publicerat