Nyheter/Reportage

Damfotbollens vagga i Ångermanland

Sidensjö IK firar 100 år och är därmed en av de allra äldsta idrottsföreningarna i kommunen. Mycket har förstås hänt under ett sekel men självklart är damfotbollslagets framgångar något som gett störst rubriker.

Sidensjösonen Niklas Edin kan ståta med fyra VM-guld, sju EM-guld samt silver och brons i OS, men curling har aldrig varit en sport inom Sidensjö IK så den här artikeln kommer inte att handla om honom.
I stället fokuserar vi på två av spelarna som ingick i laget när lilla Sidensjö IK två gånger om spelade i landets högsta fotbollsserie. Annica Nilsson var bara 12 år då hon våren 1980 gjorde sin första match i damlaget i div I, som det då hette. Maria Moberg var 13 år när hon fick kliva in i säsongens sista match på hösten.
– Vi var yngst i laget, och vi höll alltid till på IP. Det började väl med att vi var bollkallar, berättar Maria.
– Vi har levt med fotboll sedan vi var så här, fortsätter Annica och visar med handen att fotbollsintresset hållit i sig ända från småbarnsåldern.
Redan i början av 80-talet gick tjejerna dessutom kurs för att bli flickinstruktörer.
En av Sidensjös många eldsjälar, Lennart Sundwall, är den som har sett till att vi får träffa två av damlagets mest tongivande spelare. Över en kopp kaffe i den nästan översnöade klubbstugan på Sidensjö IP bläddrar vi i gamla tidningsurklipp och tittar på lagbilder – och det märks att de före detta fotbollsspelarna kan se tillbaka på sin aktiva tid med glädje.
– Det är bara goda minnen, det var så kul. Vi var många lokala spelare som riktigt brann för att få träna och spela, säger Annica som kom så långt som till flicklandslagsläger som 15-åring.
– Och det var förstås väldigt speciellt häromkring att vi spelade i högsta serien, kommenterar Maria.

Hösten 1985 stod det klart att Sidensjö IK än en gång tagit klivet upp i damfotbollens finrum, efter 5-0 och 5-0 i de två kval-matcherna mot Storfors. Tränarparen Evert ”Eppa” Björkström och Ingemar Jonsson fick tillsammans med sina talangfulla fotbolls-tjejer en flygande start 1986 med 6-1 i premi-ären på bortaplan mot SKÅ IK och efter tre omgångar ledde Sidensjö IK sensationellt serien. Man kunde dessutom ståta med de klart högsta publiksiffrorna för damfotboll i Sverige den säsongen. Rekordet låg på drygt 600 personer hemma på Sidensjö IP.
– Det kom busslaster från stan, minns Maria.
– Och även på bortaplan hade vi många supportrar, det var alltid folk med i spelarbussen, fortsätter Annica.
I augusti 1986 mötte Sidensjö regerande svenska mästarna Hammarby, med storstjärnan Pia Sundhage i laget. Sidensjö kvitterade till 1-1 i slutet av första halvlek inför 447 jublande hemmafans, men Hammarby sprang ifrån till 6-1 efter tre mål och två assist av Pia Sundhage. Irene Ulander fick priset som bästa hemmaspelare men gav sedan bort priset, en väska, till Pia – matchens stora lirare.

Förutom fotboll har skidor, orientering, ishockey och gymnastik ingått i Sidensjö IK, eller Sidensjö IF som klubben hette de fyra första åren – då medlemskapet kostade 1 krona. Dansbanan i Grindnäset var länge en stor inkomstkälla och där har många kända musiker spelat upp till dans. 1958 var dåvarande Europamästaren i boxning, Ingemar Johansson, på plats i Grindnäset och uppvisningsboxades – året innan han blev världsmästare.
Självfallet ska vi också nämna skidåkerskan Märta Norberg med sina tio SM-guld, tre VM-brons samt en fjärdeplats i den allra första OS-tävlingen för kvinnliga längdåkare, 1952 i Oslo. Märta, som avled i december 2020, tävlade visserligen för Vårby IK men hon kom från Sidensjö och Jörgen Nilssons staty av henne finns sedan 2005 att se vid rastplatsen i Näs.
Sidensjö IK:s 100-årsfirande är planerat till första lördagen i juli, ifall det är möjligt med tanke på pandemiläget och Folkhälso-myndighetens restriktioner. Sedan hoppas man förstås komma i gång igen med populära Kubbyran som fick ställas in i fjol.

Sidensjö IK
Grundad: 4 december 1921.
Verksamheter: Fotboll, skidåkning, orientering (tidigare även ishockey och gymnastik).
Antal medlemmar: 681
Aktuellt: Planerat 100-årsfirande lördag 3 juli.

 

Publicerat