Du är här

2021-03-07 - Musik

Vinylklassikern

Ebba Gröns "Kärlek & uppror

”Vi fryser ihjäl, det är så kallt, stackars barn. Men snart blir det varmt. Ja, vi fryser ihjäl, det är så kallt, stackars barn. Men snart blir det varmt. Det blir åtta hundra grader. Du kan lita på mej, du kan lita på mej.” Den brutala inledningslåten på konserten 13 november 1981 på Folkets Hus i Bollstabruk då Ebba Grön och Dag Vag bjöd på en helt oförglömlig spelning. Jag får fortfarande rysningar när jag tänker på den kvällen, vi var en hel busslast med ungdomar som åkte ned till Bollstabruk – och vi fick vad vi tålde i form av svensk punk och rockreggae av absolut bästa märke.

800° är också inledningsspåret på Ebba Gröns andra album ”Kärlek & uppror” som just nu firar 40-årsjubileum. Fjodor, Gurra och Pimme – Joakim Thåström – radar upp intensiva låtar: Mamma pappa barn, Stockholms pärlor, Alla visa män, Svart & vitt – och det är först på inledningen av B-sidan som det lugnar med sig, med den fantastiska Mental istid. Sedan är det fullt ös igen med Till havs, Turist i tillvaron, Slicka uppåt, sparka nedåt, Mord i mina tankar och avslutande Hat och blod.

”Kärlek & uppror” belönades med en Rockbjörn för bästa album 1981 och det är en av de allra viktigaste plattorna inom svensk rock. Precis som Ebba Grön var ett av de viktigaste banden. Konserten i Bollstabruk avslutades för övrigt med både Ebba Grön och Dag Vag på scenen tillsammans i Blå Tågets ”Staten & Kapitalet” i Ebba Gröns oförglömliga version.

 

Dela med dig av denna artikel på: