Motor
Majoriteten anser att de i ganska eller mycket hög utsträckning kommer ihåg teorikunskaperna från när de tog körkort? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommer du ihåg?

Mer än hälften svarade fel när Trygg-Hansa undersökte teorikunskaperna hos landets bilister. Är nästa steg att införa obligatoriska teorikurser för landets bilister? Det tycker fler än 6 av 10 i försäkringsbolagets undersökning.

Hur bra kommer du ihåg teorikunskaperna från när du tog körkort? När Trygg-Hansa undersökte de svenska bilförarnas tro på sig själv och andra visade det sig att majoriteten anser att de i ganska eller mycket hög utsträckning kommer ihåg teorikunskaperna från när de tog körkort, samtidigt som de hade liten tilltro till andra bilisters kunskaper.
– Självsäkerheten kring den egna kunskapsförmågan är störst bland unga som haft körkort i upp till tio år och minskar sedan med åldern, men gemensamt för alla åldersgrupper är att man i låg utsträckning litar på sina medtrafikanters kunskaper, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Hela 7 av 10 (69 procent) svarade att de kom ihåg sina teorikunskaper väl, men näst intill ironiskt nog var det endast hälften som upplevde att andra bilförare kunde de lagar och regler som råder ute på vägarna. 46 procent svarade att de upplevde att andra bilförare i ganska eller mycket låg utsträckning kom ihåg teorikunskaperna.

Men hur ser egentligen verkligheten ut? Sitter teorikunskaperna i ryggmärgen på de flesta efter några år med körkort? Trygg-Hansa passade även på att ställa en kontrollfråga från teoriutbildningen och svaret går rakt emot vad de flesta tror – teorikunskaperna sitter inte så hårt som många tror. På kontrollfrågan om ”vilken av följande åtgärder är effektivast för normalbilisten när det gäller att minska sin bränsleförbrukning?”, kryssade endast 40 procent i det rätta svaret: ”att köra så att man undviker hårda inbromsningar”. Desto fler, 42 procent, svarade ”att köra med rätt lufttryck i däcken”, medan åtta procent svarade ”att undvika att köra med takbox” och fem procent svarade ”att använda elektrisk motorvärmare”.

I dag är det upp till var och en som har körkort att uppdatera sina kunskaper, exempelvis vilka nya vägmärken och regler som tillförts sedan man tog körkort. Men visar denna statistik att det i stället borde vara obligatoriskt för landets körkortsinnehavare att regelbundet uppdatera sina kunskaper? När de svarande i undersökningen fick frågan svarade hela 62 procent att så borde vara fallet.

 

Publicerat