Nyheter/Reportage

Stationshus med elegans, värme & finess

Att starta en restaurang i rådande tider och dessutom i glesbygd är det förmodligen få som törs. Men Ellinor Andersson och Bogdan Gheorghe vågade. Nu har Skorped en servering med tydlig känsla av matglädje.

På grund av en stor skopa av fördomar tänkte vi inför bilturen till Skorped att vi skulle hälsa på hos en hemvändare. 
Vi trodde på ett möte med kvinna som lockat kärleken med sig hela vägen till det lilla samhället vid stambanan och som lite naivt drömt om att starta egen rörelse i sin hembygd.
Tji fick vi. Inget kunde vara mer fel. 
Hon är från Årsunda i Sandviken och Ellinor Andersson kom till Skorped tillsammans med sambon Bogdan Gheorghe. Paret har flyttat från Katterjokk vid Riksgränsen där de träffat varandra som arbetskamrater på en välbesökt restaurang.
– Vi kände oss klara där och var mogna att se oss om efter något annat. Då fick vi upp ögonen för Stationshuset i Skorped och på den vägen är det, berättar Ella.

De slog upp portarna i höstas och har nyligen haft nyöppning efter en omfattande köksrenovering. Nu står det pittoreska stationshuset från 1889 i annan tappning, men i full blomning och trots pandemin är vi långt ifrån ensamma när dagens lunch består av en smarrig köttfärslimpa med delikata tillbehör.
Att köksmästare Bogdan har arbetat i kök sedan 15-årsåldern, och hämtat inspiration från svensk fjällvärld, från tidigare restaurangjobb i England och Frankrike och från hela världens hörn, blir vi ganska snabbt klara över.
Det handlar nämligen om vällagad husmanskost till lunch och olika former av fine dining till middag.
– Skriv att Örnsköldsviks bästa restaurang ligger i Skorped, säger antikhandlaren Örjan Jonasson, och ler från sin plats i hörnet vid ett fönster.
I det sedan länge ombyggda stationshuset är det smakfullt inrett och renoveringen av köket gör helhetsintrycket positivt. Som alla krögare har paret Andersson/Gheorghe tvingats anpassa sig efter rådande smittskyddsregler. När vi avnjuter lunchen finns det därför gäster vid endast fem av borden och med tydligt avstånd från varandra.
– Visst är det tuffa tider och vi känner så klart av att människor vill vara försiktiga. Men även vi säljer ganska mycket take away, säger Ellinor i samma stund som Lotta Sundberg tar emot en välfylld kasse av Bogdan.
Lotta skiner som vårvintersolen:
– Det är fantastiskt roligt med Stationshuset och det känns som man har känt Ella och Bogdan i massor av år. En mötesplats av det här slaget och med så duktiga människor är precis vad vi behöver.

Lars Jakobsson och Robert Näsström, tjänstemän vid väg- och infrastrukturföretaget Svevia, passar också på att äta lunch i Stationshuset. Normalt reser de Norrland runt för diverse projekt, men pandemin gör att de för tillfället kan förlägga den mesta tiden på kontoret i Skorped. Och eftersom ingenjörsduon under vanliga omständigheter bilar runt lite överallt har de en viss erfarenhet av restauranger.
– Därför är det så roligt att konstatera att den som finns här hemma i Skorped håller så hög klass, säger Robert.
Lars nickar instämmande, blickar ut genom fönstret och säger sig se fram emot en skön vår och sommar på uteserveringen:
– Där kan det bli många trevliga kvällar.

 

Publicerat