Nyheter/Reportage

Förtroendet ökar en aning

Länsbornas förtroende för vården inom Region Västernorrland fortsätter att långsamt öka. Det visar årets Hälso- och sjukvårdsbarometer som presenterades idag.

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som bland annat tittar på hur nöjda svenskarna är med den vård de tog del av under år 2020. Den senaste barometern visar att länsborna generellt har ett fortsatt förtroende för vården i länet. 

86 procent av invånarna i Västernorrlands län uppger att de tycker att de har tillgång till den vård de behöver, en ökning med fem procentenheter jämfört med föregående år. Förtroendet för vården ökar också, med 56 procent invånare som uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för vården. Trots att förtroendet ökar så fortsätter dock förtroendet i regionen att ligga en bra bit under riksgenomsnittet på 69 procent.

Även förtroendet för sjukhusen ökade, från 58 procent nöjda till 64 procent, och likaså förtroendet för hälso- och vårdcentralerna som ökade från 55 till 57 procent nöjda invånare. 

I barometern så har de även tittat på hur svenskarna ställer sig till den digitala tekniken inom vården. 77 procent av länsborna uppger att de har en positiv bild till att kunna använda 1177 Vårdguidens tjänster, och ungefär hälften, 53 procent, säger att de är positivt inställda till att kunna få vård i hemmet genom hembesök som varvas med stöd av digital teknik. 39 procent säger att de ställer sig positivt inställda till möjligheten att få vård, konsultation och behandling med hjälp av digital teknik, men ungefär en tredjedel, 36 procent, säger att de ställer sig negativa till den typen av vårdform.

Undersökningens deltagare fick även svara på hur mycket förtroende de har till regionen rörande dess hantering av den rådande pandemin, och majoriteten är nöjda med regionen. 67 procent säger att de har ett stort eller mycket stort förtroende för regionens hantering av pandemin medan bara 12 procent uppger att de har ett lågt förtroende. 

Källa: Region Västernorrland

 

Publicerat