Övrigt

Läsarfrågan: Vilken offentlig konst vill du ha?

Vad skulle du vilja se för offentlig konstutsmyckning, och var? Framför dina synpunkter och motivera ditt resonemang med några rader på ett mejl till redaktion@7an.se.

Runt om i kommunen finns en mängd offentliga konstutsmyckningar, många av dem placerade i Nätradalen och bekostade av Nätterlunds Minnesfond. I slutet av sommaren planeras en invigning av konstverket ”Heja alla!” på Skyttis, ett utsmyckningsprojekt som redan väckt en del debatt.

Bland de 77 intresseanmälningarna som kom in från yrkesverksamma konstnärer föll valet på stockholmskonstnären Thomas Nordströms, och hans medsökande Annika Oskarssons, förslag i form av en monumental toppluva i metall, sammansatt av olika emblem som ska representera Skyttisområdet. Mössan fungerar dessutom som ett litet utsiktstorn.

Så här beskriver konstnärerna sitt vinnande förslag:
”När vi var barn hade många en Stenmarksmössa. Det var inte så att alla drömde om att bli elitåkare men vi gillade att åka skidor. I Örnsköldsvik och i övriga världen har föreningar och klubbar sina egna märken, logotyper, sina kläder och utrustning, sina supporters i specifika färger och mönster. Något, ett koncept, ett konstverk skulle kunna symbolisera möten, tävlan och samverkan mellan alla dessa lag och verksamheter på Skyttis. Skulpturen blir ett oväntat, lite märkligt inslag i landskapet. Hur har den landat här? Vems mössa är det? Har någon tappat den? Kanske en jätte från Skule-skogen. En annan tanke är att den symboliserar allt det som är runt omkring själva tävlandet. Mamma- och pappa-tränare, allt ideellt arbete, hembakt till fiket, hemstickat, åskådarna som hejar på. Heja! Heja alla!”

Nina Tenskog, kommunens intendent för den offentliga konsten i Örnsköldsvik, säger så här om den kommande utsmyckningen på Skyttis:
– Det vinnande förslaget är färgstarkt, mångtydigt och dessutom interaktivt. Det kommer att synas på avstånd och säkert väcka en del uppmärksamhet. Vi tror att verket kan glädja Skyttis besökare under många år framöver och dessutom visa på vad samtida konst kan vara.

 

Publicerat