Du är här

2021-02-24 - Bra att veta med Webben 7

Undvik skador i skidbacken

Sportlovet börjar närma sig, och det är många som planerar att åka skidor. I ett pressmeddelande ger försäkringsbolaget If Skadeförsäkring tips på vad du bör tänka på för en tryggare och säkrare skidåkning.

Enligt en undersökning som If låtit genomföra så planerar nästan var sjunde svensk, drygt 13 procent, att åka skidor i år och att 11 procent vill resa på skidsemester. Men i skidbacken är det också många som drabbas av skador. Hos vuxna är det vanligt med knäskador medan det är vanligare med underbensfrakturer hos barn. Även handledsskador samt skador kopplade till krockar med andra skidåkare är vanliga. 

För att minska risken att just du drabbas av skador i skidbacken så delar If delar med sig av dessa fyra tips som kan göra din skidåkning lite säkrare:

  • Kontrollera din utrustning! Är utrustningen hel? Är det rätt viktinställning på skidorna?
  • Värm upp! Givetvis beroende på hur pass vältränad du är, men ta alltid några minuter till att värma upp rygg, ben och armar.
  • Ha rätt utrustning! Att använda hjälm är en självklarhet för de flesta av oss, men en bra investering är ett ryggskydd vilket kan hjälpa till att skydda dig mot allvarliga ryggskador.
  • Håll avstånd! – även i backen.

Notera även att vi i år på grund av den rådande pandemin inte bör göra några längre resor och att skidåkningen bör ske i närområdet. Om man reser iväg så ska man se till att göra sitt bästa för att hålla bra avstånd från andra människor för att minska risken att bli smittad med covid-19. Börjar man visa symtom på smitta så ska man isolera sig och följa de råd som gäller rörande misstänkt covid-19 infektion. Du kan klicka här för att komma till 1177 Vårdguiden där du kan få mer information.

Källor: If Skadeförsäkring, 1177

 

Dela med dig av denna artikel på: