Du är här

2021-02-17 - Samhällsinformation

Halkigt väglag - kör försiktigt

Det har skett en del olyckor i trafiken idag och särskilt längs E4:an rapporteras det om halkigt väglag. Den som ger sig ut i trafiken bör köra försiktigt, hålla bra avstånd till alla andra trafikanter och se till att vara extra uppmärksam på plötslig halka.

Det här bör du tänka på innan du ger dig ut i trafiken under halkigt- eller vinterväglag: 

  • Använd vinterdäck/dubbdäck: Normalt så är det tillåtet att köra med dubbdäck under perioden 1 oktober - 15 april. Mönsterdjupet på dubbdäck för personbil måste vara minst 3 mm för att det vara godkänt.
  • Anpassa din hastighet: Ser eller känns vägen lite hal så är det alltid bra att köra lite långsammare.
  • Håll avståndet: God avstånd mellan dig och övrig trafik minskar inte bara risken för olycka för dig utan även för dina medtrafikanter.
  • Ge dig av i god tid: Beger du dig mot din destination med god tid och inte stresskör så blir det inte bara lättare att anpassa hastigheten utan också lättare att vara uppmärksam på vägen. 
  • Kontrollera bilen: Kolla så att bilen har olja, kylarvätska, frystålig spolarvätska och fungerande lampor. Kontrollera även torkarbladen.
  • Var förberedd: Se till att du har varningstriangel, ficklampa och reflexväst i bilen för att synas om olyckan skulle vara framme. Även under hösten så kan nätterna bli väldigt kalla så därför kan det också vara bra att ha ett extra par varma kläder och en filt i bilen. Skaffa en laddare eller powerbank till mobiltelefonen så att du kan vara säker på att den har ström ifall du måste ringa efter hjälp.

Du kan klicka här för att komma till Trafikverkets hemsida där du kan se aktuell information kring väglaget.

 

Dela med dig av denna artikel på: