Du är här

2021-02-20 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Lysande gemenskap i Kroksta

Den som kvällstid åker längs Vesslevägen och Solvägen i Kroksta möts sedan några veckor tillbaka av ett långt, mysigt skimmer. Utanför husen pryds gatorna av ett femtiotal dekorativa islyktor som skänker glädje och gemenskap till grannskapet.

Ulrika Sjölander, 68, har under många år gjort islyktor för eget bruk.
– Åtskilliga, jag tycker det är så roligt. Jag har aldrig satt ut dem tidigare men jag har haft en liten dröm om det – att det vore så härligt att få lysa upp gatan, säger Ulrika.
Som denna vinter gjorde slag i saken och utan förannonsering placerade ut ett antal islyktor utanför några av grannhusen på Vesslevägen i Kroksta. Ett tilltag som möttes med nyfikenhet och glädje.
– Ingen visste var de kom ifrån men alla tog emot, det var roligt. Det är så vackert när gatuljuset släcks, säger Ulrika innan hon avbryts av dörrklockan.
– Nu är det någon som kommer och vill ha en lykta, hörrödu. Jag ringer upp dig sen.
Fem minuter senare gör hon det.
– Jag var ute och promenerade tidigare och då kom det en granne och undrade om hon kunde få en. Så nu fick hon det. Vi har nog placerat ut runt 50 stycken nu.

Efter att Ulrika, genom den lokala facebooksidan för Kroksta och till medlemmarnas stora förtjusning, uppdagades som islyktornas upphovskvinna har initiativet nu växt till ett riktigt grannskapsprojekt. Ulrikas närmaste granne hjälper till att tillverka islyktor och både vuxna och barn ser till att byta ut lyktor och ljus vid behov. Ulrika tonar hela tiden ned sin egen medverkan.
– Det är inte så viktigt att jag började. Kan man göra något som lyser upp i den här tiden av isolering... det behövs glädjeämnen, så är det bara. Det är många som engagerar sig nu.
Vad betyder det för grannskapet?
– Det känns att man hör ihop. Och att man blir glad att se att det är tänt. Vi har fått mycket glädje av det.
Hur går det för dig i pandemin?
– Det går bra. Man kan deppa ner sig men också tycka att det går ganska bra. Vi har en fantastisk natur att gå ut till. Bara det är hur bra som helst, säger Ulrika Sjölander.

Gör din egen Krokstalykta
Vill du starta din egen gatugemenskap? En islykta gör du så klart på många olika sätt, i Krokstas fall skapas de i en förproducerad form av märket Nice Light med dubbla väggar och ett mittenhål från toppen till botten. Bara att fylla med vatten och allehanda dekorationer och ställa in i frysen.

 

Dela med dig av denna artikel på: