Du är här

2021-02-20 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Gör strumpor för crossfit

De har rest från sol och 30 grader i skuggan i Thailand till ett Örnsköldsvik i vinterskrud. Pontus Rosengren och Litsan Chong kombinerar ett efterlängtat besök hemma med att jobba och promota sockar anpassade för crossfit.

Vid 30 års ålder lämnade Pontus Rosengren Örnsköldsvik och Domsjö där han vuxit upp.
– Jag hade jobbat för samma företag under några år och kände att jag ville utvecklas mer. Jag reste mycket redan då och tänkte att det skulle vara bättre att ha Göteborg som språngbräda ut i världen, så flytten gick först dit, säger Pontus.
Från Göteborg, via ett jobbprojekt i Irland blev Asien till slut Pontus nya världsdel.
– Jag hjälpte ett schweiziskt bolag att bygga om en fabrik i norra Kina och anlitade bolaget Virtual Manufacturing. Där och då bestämde jag mig för att börja jobba för dem med fokus på att starta deras asienverksamhet.
Det beslutet innebar att Pontus bodde tre år i Malaysia och sedan tre år i Thailand. I dag ansvarar han för Virtual Manufacturings mjukvaruutveckling med 25 procent av tjänsten som vd för thailandsdelen. Pontus och Litsan träffades i Thailand och det var Litsan som väckte Pontus intresse för crossfit.
– Jag levde rätt osunt då, med mycket jobb och stress, säger Pontus. Nu är jag lika fast för träningen som Litsan och det blir pass sex dagar i veckan och sedan simning och löpning utöver det.

Det gemensamma intresset för träning har resulterat i det nystartade bolaget Crossfeet, där de har tagit fram strumpor särskilt anpassade för crossfit.
– Jag är jurist och har jobbat som advokat fram till nu, säger Litsan. När det var dags för lansering av Crossfeet sa jag upp mig och nu satsar jag heltid på det här. Vi har gått all in på att utveckla en strumpa som uppfyller våra krav och nu får vi äntligen se resultatet.
Hur viktigt det kan vara att välja rätt strumpor fick Pontus själv erfara vid ett träningspass där han klättrade i rep och fick sår på smalbenen.
– Vi har lagt ner mycket tid och tester för att hitta rätt stickning som ger bra skydd vid tunga lyft och repklättring, säger Pontus. Strumporna har även kompression och är vattenavvisande.
– Funktionen är jätteviktig men strumporna ska dessutom vara snygga, säger Litsan. Vi har 14 olika designer, några har textbudskap på, andra är färgglada och så har vi en design i retrostil.
Det nya bolaget kommer att vara ett sidospår för Pontus medan det blir huvudfokus för Litsan men det är tydligt att båda är lika engagerade. Besöket hemma i Örnsköldsvik kombinerar de med en roadtrip genom Sverige som innebär jobb med såväl strumpor som Pontus ordinarie arbete.
– Vi tar bilen och kör söderut till Göteborg med flera stopp längs vägen, säger Pontus. Jag ska bland annat besöka Scania där vi gör ett mjukvaruutvecklingsarbete för att förbättra deras produktion. Samtidigt besöker vi crossfit-boxar för att promota strumporna.
– Vi har utvecklat strumporna tillsammans med crossfitters och får äntligen möta dem som ska använda dem, säger Litsan. Jag älskar crossfit och känslan av gemenskap i träningen. Alla vill varandra väl och peppar och hjälper. Det bästa är känslan efteråt, att ha gjort något bra för sig själv och se att man gör framsteg och att kroppen förändras, men framför allt mentalt. Det handlar så mycket om det.

Resan från Thailand till Örnsköldsvik innebar en temperaturskilland på hela 50 grader och resulterade i förkylningssymptom för Pontus. De två första veckorna har inneburit självkarantän i väntan på testsvar som visade sig vara negativt. Karantän kan vara en utmaning för den som är van att vara fysiskt aktiv.
– Pontus har vilat och jag har försökt hålla i gång träningen i hemmet, säger Litsan. När vi återvänder till Thailand blir det två veckors karantän även där.
Hemma i Thailand tränar Pontus och Litsan crossfit på olika anläggningar men springer och simmar tillsammans.
– Det är skönt att få egen tid i träningen och jag tycker det är svårt att ta kritik från någon som är så nära, säger Litsan. Nu är det lockdown hemma så allt är stängt men vi har köpt utrustning så att vi kan träna hemma.
För Pontus innebär resan tillbaka till Thailand även ett avsked från föräldrarna som varit glada över att ha honom hemma en stund.
– Vi hade inte träffats på nästan två år så det var verkligen ett kärt återseende, säger Pontus. Det är ju familjen jag saknar mest, annars trivs jag bra i Thailand. Man får lära sig att ha respekt för och acceptera att saker fungerar på olika sätt och visst har vi mycket här i Sverige som vi ska vara stolta över, som yttrandefriheten. När vi bildar familj en dag vill jag nog att våra barn ska få växa upp i Sverige med samma värderingar som jag har fått med mig.

 

Dela med dig av denna artikel på: