Pannkakans dag är egentligen en internationell motsvarighet till Fettisdagen då de två dagarna alltid infaller samtidigt och båda har sitt ursprung i kristendomens fasta innan påsken. Pannkaksfirandet kommer från England men firas idag även i bland annat USA och går helt enkelt ut på att unna sig så mycket gott och så många pannkakor som möjligt innan fastan.
Recept på Blåbärspannkakor
Ca 12 pannkakor/4 portioner
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
2,5 dl mjölk
3 ägg
50 g smör
4 dl blåbär
sirap
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke.
Blanda mjölk, ägg och smör i en annan bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop smeten. Blanda försiktigt ner tre dl av blåbären.
Stek flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för högvärme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan av pannkakan är den dags att vända.
Servera med sirap och de återstående bären.