Mat & dryck

Varva semlorna med pannkakor!

Idag är inte bara Semmeldagen, utan även internationella pannkaksdagen. Så varför inte varva semmelfrossandet med några härligt goda pannkakor? Här finner du recept på blåbärspannkakor.

Pannkakans dag är egentligen en internationell motsvarighet till Fettisdagen då de två dagarna alltid infaller samtidigt och båda har sitt ursprung i kristendomens fasta innan påsken. Pannkaksfirandet kommer från England men firas idag även i bland annat USA och går helt enkelt ut på att unna sig så mycket gott och så många pannkakor som möjligt innan fastan. 

Recept på Blåbärspannkakor

Ca 12 pannkakor/4 portioner

4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
2,5 dl mjölk
3 ägg
50 g smör
4 dl blåbär
sirap

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke.

Blanda mjölk, ägg och smör i en annan bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop smeten. Blanda försiktigt ner tre dl av blåbären.

Stek flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet kan vara lagom per pannkaka. Ha inte för högvärme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan av pannkakan är den dags att vända.

Servera med sirap och de återstående bären.

 

Publicerat