Du är här

2021-02-20 - Övrigt

Var uppmärksam på isen

Vintern är i full gång och isarna kan vara särskilt lockande och inbjudande just nu. Men trots att vi har haft många kalla dagar de senaste veckorna så gäller det ändå att vara försiktig och uppmärksam om man planerar att bege sig ut på isen.

Generellt rekommenderas en istjocklek på minst 10 cm för att den ska vara säker, men det är viktigt att tänka på att isen inte är lika tjock överallt och att du är uppmärksam på försvagningar vid till exempel in- och utlopp eller smala sund. 

Vid all vistelse på is gäller ledorden: KUNSKAP, UTRUSTNING och SÄLLSKAP

KUNSKAP – Lär dig om isar och isars svaga områden. Vad gäller för just din sjö?
UTRUSTNING – Ispik eller motsvarande för att prova isens bärighet, isdubbar lätt åtkomliga, även med vantar på, livlina för egen och andras räddning samt någon form av flythjälp som kan vara flytväst, flytoverall eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte.
SÄLLSKAP – Erfarenheten visar att det är mycket svårt att ta sig upp ur en isvak utan hjälp. Därför ska du inte vistas ensam på isen. Helst bör man vara en grupp av minst tre personer som färdas med avstånd emellan så att inte alla går igenom isen samtidigt.

Mer information kan du hitta på www.issäkerhet.se

Dela med dig av denna artikel på: