Du är här

2021-02-14 - Nyheter/Reportage
  • Guldjubel i Göteborg 1979 efter seger med 8-3 i avgörande match mot Djurgården.
  • Hasse Andersson har skrivit spaltmil av ishockey genom åren. Svensk i allmänhet. Modo i synnerhet. Foto: Håkan Nordström

Hundra år av glädje, hopp & förtvivlan

Den 27 mars 1921 bildades Alfredshems IK på August Johanssons café i Sund. Nästan 100 år senare bjuder Berit Andersson oss på nykokt kaffe på Spinettvägen i Bjästa och maken Hasse berättar massor om Modo. Ändå skrapar han bara på ytan.

Det är här är femte delen i serien om några av Örnsköldsviks äldsta idrottsföreningar och med tanke på ett stundande jubileum är det omöjligt att hoppa över Modo Hockey. Föreningen som startade med bland annat skidor, brottning, fotboll, friidrott, orientering, boxning och bordtennis och fick ishockey i verksamheten 1938.

Sedan dess har det runnit mängder under broarna och under en jättetrevlig kaffestund med smarriga smörgåsar radar Hasse upp mängder av minnen, stora prestationer och avgörande insatser. Han rabblar spelare, ledare och andra nyckelpersoner i en salig, men trevlig och underhållande blandning och innan vi vet ordet av har vi avverkat två timmar.

Det är inte klokt egentligen. Från tränar- och ledarpionjären Kabben Berglund och klubbens första världsmästare i ishockey; Nicke Johansson, har föreningen fostrat oerhört många framgångsrika hockey-spelare på såväl dam- som herrsidan. Fortfarande är Modo och Örnsköldsvik respekterade namn i hockeyvärlden och än i dag kan klubben stoltsera över att en av världens absolut bästa nu aktiva heter Victor Hedman och hör hemma i lilla Örnsköldsvik.
– Det finns en mycket stolt tradition och på senare år, när de sportsliga framgångarna inte varit i närheten av tidigare resultat, är det lätt att bli orolig och pessimist inför framtiden. Men när det formligen sprutades ut världsstjärnor blev vi nog alla lite fartblinda, säger Hasse Andersson och fortsätter:
– Vi måste trots allt vara realister. Men sköts det långsiktiga arbetet rätt finns det ingen anledning att tro något annat än att vi även i framtiden då och då ska kunna utmana de bästa klubbarna i landet både på dam- och herrsidan.
Med anledning av det stundande jubileet finns nu en purfärsk 100-årsbok signerad Sportförlaget och just Hasse Andersson. Den innehåller många godsaker.

Men inte ens 300 sidor räcker för alla minnen.

Hasse Andersson om...

...profilerna genom åren
”Det finns en hel sjö att ösa ur med tränare och spelare, men måste jag hålla mig till två så måste det bli Carlabel Berglund och Nils Johansson. Trots alla andra fantastiska människor sticker ändå ’Kabben’ och ’Nicke’ ut extra för mig.”
…drömmen om SHL
”Alla vi med Modo-hjärta har varit hårt prövade på senare år och emellanåt har det sett riktigt dystert ut. Men det var något bra på gång innan Covid-19 grusade förhoppningarna och nu är laget inte moget för något avancemang. I Fjällräven Center ska det naturligtvis spelas SHL-hockey och trots att vi är i den femte allsvenska säsongen i rad är ingen nöjd förrän målet är nått.”

Fakta Modo Hockey

Grundad: 27 mars 1921.
Verksamheter: Ishockey.
Antal medlemmar: 3 103.
Meriter: SM-guld 1979, 2007 och 2012. Åtta SM-silver och nio brons. Ett EM-silver. Sex juniorguld.

 

Dela med dig av denna artikel på: