Du är här

2021-02-12 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Pelleman på äventyr

Hotell, spa och ett möte med fotbollsstjärnan Sofia Jakobsson. Pelleman från Skärpeskolan har varit ute på ett riktigt äventyr, men nu är han hemma igen hos sina kompisar i klass 2 – tillsammans med sin flickvän som han träffade i Falkenberg.

Vilken resa! Nallen Pelleman lämnade eleverna i årskurs 2 på Skärpeskolan i slutet av september, och då visste ingen vad som väntade honom – eller om han ens skulle komma tillbaka.
– Vi läste en bok som heter Diamantjakten och där skickar dom iväg en nalle. Då frågade Annelie om vi skulle göra det också, och det ville vi. Vi skrev en lapp som vi satte fast på honom och så satte vi honom på brevlådan, berättar Lily, en av de 22 eleverna i klassen som med stor entusiasm berättar för 7an vilket fantastiskt äventyr deras Pelleman varit ute på.

Annelie, det är elevernas lärare – med Andersson i efternamn – och hon kan bara stå och stolt se på när barnen med lust och iver beskriver Pellemans tripp runt Sverige. Allt startade som sagt med boken Diamantjakten, och Pelleman köptes in på PMU Pingstkyrkans second hand i Gullänget – sedan bar det iväg.
– Han åkte tåg från Ö-vik till Kramfors först, berättar Milo.
– Sedan har folk lämnat honom på platser så att andra ska kunna hitta honom, förklarar Isabella.
– Han fick åka iväg och träffa flera personer, och han fick bo på hotell, säger Calle.
Pelleman fick faktiskt hoppa in och jobba lite på ett hotell han kom till.
– Här är en bild när han fick checka in en kund på hotell i Göteborg, säger Siri och visar de många mejl som skickats till klassen, med bilder på Pelleman från olika ställen.
– Här på kartan kan du se var han har varit, berättar Vilmer och visar hur Pelleman rest genom Sverige.
En av bilderna som skickats till klassen visar att Pelleman träffat en riktig kändis – en fotbollsstjärna, som dessutom ursprungligen kommer från Gullänget.
– Han var i Göteborg när han fick träffa Sofia Jakobsson, säger Nils.

Bland de många mejl och bilder som klassen fått skickade till sig kan man också se att Pelleman fick titta på en fotbollsträning med Malmö FF, och trots att han träffat så många under sin resa mitt under coronapandemin så har han klarat sig från att bli sjuk. Och Siri vet varför:
– I Malmö blev Pelleman tvättad i handsprit!
Att han hållit sig frisk under resan är förstås glädjande, men ännu roligare är att Pelleman hittat en flickvän.
– Han träffade henne på ett hotell i Falkenberg, berättar Isabel. Vi har ännu inte hittat på ett namn åt henne, kanske heter hon Petra.
Faktum är att det nog blev lite romantiskt efter Falkenberg, Pelleman och hans flickvän var på spa i Ystad visade det sig.
Ingen kunde förstås vara säker på att Pelleman skulle hitta tillbaka till sina kompisar på Skärpeskolan, och en period under två veckor var det helt tyst.
– Det var en pojke i Stocksund som hade tagit hand om honom och hans mamma berättade att han blev så ledsen över att behöva skicka iväg honom igen, berättar fröken Annelie.
– Vi hoppades att han skulle komma hem innan jul och sista dagen innan vi skulle ha jullov låg han i brevlådan, säger Isabel glatt.
Pelleman var tillbaka, tillsammans med sin flickvän – till stor glädje för alla i klassen. Och hans resa har dessutom resulterat i en del skolarbete.
– Vi har tränat att skriva när vi fått mejlen, förklarar Sally och visar hur eleverna har skrivit till bilderna de fått från Pellemans äventyr.

Nu vilar Pelleman och flickvännen – som kanske heter Petra – ut i klassrummet hos de 22 kompisarna i årskurs 2, och eventuellt får de ett eget krypin så småningom.
– Vi kanske ska bygga ett dockskåp åt dom, avslöjar Siri.
Det blir nog toppen – ifall Pelleman och Petra vill vara för sig själva ibland.

I veckans nummer av Tidningen 7 (Vecka 6 2021) kan du se fler bilder från Pellemans resa.

 

Dela med dig av denna artikel på: