Du är här

2021-02-12 - Övrigt

Ö-viks barnmorskor levererar

Poliser i Schweiz, bilförsäljare i USA, flygpersonal i Kina – och barnmorskor på Örnsköldsviks BB. Sociala medier svämmar över av Jerusalema Dance Challenge som under pandemin blivit viral och vars original-video har hundratals miljoner visningar på Youtube.

Trenden ska ha startat med ett filmklipp på en grupp dansare i Angola som, till synes mitt under sin lunch, reser sig upp för att dansa en sydafrikansk dans vanligen förknippad med bröllop, till tonerna av dj:n Master KG’s låt ”Jerusalema”. Och nu har ”utmaningen” att göra sin egen video, med samma dans och samma låt, spridit sig ända upp till Örnsköldsvik, Sverige. Närmare bestämt till BB-, förlossnings- och gynekolog-avdelningen på Sjukhusgatan 8.
– Det var vår barnundersköterska Lisa Johansson som såg att det började sprida sig och när Karolinska och hälsocentralen i Härnösand gjorde det, då tänkte vi ”nu är det dags, nu hakar vi på”, berättar barnmorskan Martina Pettersson som övade in koreografin för att lära ut till övriga kollegor.

I skrivande stund har deras video spelats upp närmare 20 000 gånger och responsen har varit stor.
– Bara positiv, många skriver och kommenterar att vi gjort deras dag, att vi sprider glädje. De som tidigare varit här skriver att de blir sugna på att skaffa fler barn för att få komma hit igen (skratt). Och det är vad vi ville, att sprida glädje och få folk att skratta i sina hem. Och visa att vi har en god stämning.
Ni har fler låtar än ”Jerusalema” i videon, såsom ”Isn’t she lovely”?
– Ja, ”Jerusalema” är en jättesvängig låt men den går runt, runt. Vi ville ha en rolig twist och få med vår profession. Och absolut någon som skulle föda. Den var rolig att göra.
Hur roligt har ni på jobbet annars?
– Mycket. Vi är en tajt arbetsgrupp som har högt i tak och finns där för varandra i både roliga och mindre roliga situationer, det är det som gjort det här möjligt – att man har en grupp som vill haka på, på privat tid. Det har varit så härligt att göra det här tillsammans.

Barnmorskornas ser du här ovanför och går även att se på ”bbovik” på Instagram.

 

Dela med dig av denna artikel på: