Nyheter/Reportage

”Ett samhälle förändras hjärta för hjärta”

Hon är en av initiativtagarna till Vardagsrummet i Örnsköldsvik och samordnare för Centrala Ö-viks Trygghetsgrupp. För sitt stora engagemang för integrations- och ungdomsfrågor har Johanna Lundström utsetts till Årets Hjälte av Brå Örnsköldsvik.
– Att känna gemenskap, att man tillhör något, är den bästa känslan, säger Johanna.

Vardagsrummet i centrala Örnsköldsvik är en mötesplats som välkomnar alla att delta i aktiviteter, workshops och vad grundarna själva kallar ”goda samtal” om livet, identitet och samhälle. En satsning som efter tre år kan konstateras ha slagit väl ut. 
– Vardagsrummet är ganska många olika saker. Ett ställe att på ett familjärt sätt få människor att träffas, uppleva något positivt tillsammans och lära både sig själv och andra. Att känna gemenskap, att man tillhör något, är den bästa känslan, säger Johanna Lundström som också har fler strängar på sin lyra när det kommer till integrationsfrågor.
– Vardagsrummet är en del av det men också exempelvis Grannskapet, en liten förening med många nationaliteter som gjort en egen integrationsprocess genom att bland annat ha engagerat sig för nattfotbollen. Det är de vi behöver ta tillvara på, de som förstår sina hemländers kulturer och hur det fungerar här i Sverige. 

Som samordnare för Centrala Ö-viks trygghetsgrupp jobbar Johanna även med ungdomsfrågor.
– Jag har mantrat att Ö-vik inte är en större stad än att vi kan samarbeta när det gäller både integrations- och ungdomsfrågor. Ofta överlappar dem. Om vi i civilsamhället och alla samhällsinstanser vet vad vi gör och kan hjälpa varandra får vi en större synergieffekt och kan slå en ring av trygghet runt unga, i stället för bara en och en. Så att de fångas upp av en vuxenvärld som bryr sig och kan hjälpa dem genom livets skeenden. Det är en nyckel för att få unga att växa upp till härliga individer. 

Det är de långsiktiga relationerna som bygger ett samhälle, menar Johanna. Med dem kommer kunskap man inte kan läsa sig till. 
– Det som kan förändra mig som människa är inte att jag läser om hur somalisk kultur fungerar, utan det är att jag har somaliska vänner som jag fikar, pratar och delar livet med. Det har påverkat mig som människa, jag tänker inte likadant som för tio år sedan. Mina afghanska vänner har lärt mig jättemycket om vad lojalitet och generositet är, på ett helt nytt sätt. Att inte tänka på egna behov först. Det hade aldrig skett genom att bara läsa om det. Det går åt andra hållet också, är du ny i Sverige behöver du lära känna svensk kultur och hur vi tänker. Inte bara hur man anmäler vab.
De senaste tio-femton åren har vi sett en större inflyttning av människor från andra kulturer och integrationsprocessen säger Johanna måste snäppas upp för att undvika att nya medborgare känner sig alienerade. 
– Ingen behöver tycka och tänka som någon annan, men i alla fall förstå varandra för att göra informerade val, hur man vill vara som människa och i samhället. Då måste samhället hjälpa till. Jag tror att ett samhälle förändras hjärta för hjärta, person för person. Att inte komma in i gemenskapen är en sorglig känsla och inget ett samhälle tjänar på.
Vad betyder denna utnämning för dig?
– Att få uppmärksamhet av Brå känns jättejättefint, de jobbar med mycket av de saker jag brinner för. Nomineringen var så fin, jag blev lite grinfärdig. Jag är jättetacksam, säger Johanna som snart lämnar Sverige som volontär för ett projekt med en utvecklingsorganisation i Afghanistan.
– Det känns jätteroligt men samtidigt sorgligt att lämna Ö-vik, många har gjort den här integrationsprocessen de senaste åren och kan börja bidra i kommunen när det gäller andra på väg att göra samma sak. Jag hoppas att alla brobyggare – föreningar och organisationer – kan förvalta det. Det finns otroligt många ideella människor som går en extra mil för att skapa utveckling och mötesplatser, jag står inte ensam i detta. Det här priset är ett pris för det ideella samhället, säger Johanna Lundström.

BRÅ:s motivering:
"Med sin iver att stödja människor och överbrygga kulturgränser har hon på många olika sätt agerat och inspirerat. Johanna har varit initiativtagare till att starta upp nya föreningar och mötesplatser med fokus på samverkan. Hon har visat ett starkt engagemang och hjärta för ungdomar i Örnsköldsvik och uppmuntrat invånare till integration och gemenskap. Johanna har visat att man både som enskild person och tillsammans med andra kan göra stor skillnad för ett samhälle och hedras nu av Brå Örnsköldsvik för sitt bidrag till ett tryggare Örnsköldsvik!"

 

Publicerat