Skola & utbildning

5 miljoner extra till kommunens skolor

Under februari så kommer första delen av den så kallade skolmiljarden att betalas ut till landets kommuner. Skolmiljarden är ett bidrag som syftar att öka förutsättningen för alla barn och elever att få den utbildning de har rätt till, trots pandemin. Örnsköldsviks kommun får drygt 5,3 miljoner kronor.

Regeringen beslutade under december förra året om att förstärka det statliga stödet till skolväsendet med en miljard kronor under 2021. Detta för att hjälpa skolorna att möta de utmaningar som den rådande pandemin medfört samt ge kommunerna bättre förutsättningar att säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till. Det är själv upp till varje kommun att bestämma hur pengarna ska användas för att trygga utbildningen.
– Skolorna behöver inte ansöka om de här pengarna utan de kommer helt enkelt att betalas ut till alla kommuner. Sedan är det upp till varje kommun att själv bestämma hur pengarna ska användas för att trygga barnens rätt till utbildning, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverkets handläggningsavdelning, i ett pressmeddelande.

Pengarna fördelas proportionerligt utifrån antal barn och unga i åldern 6-19 år i kommunen och ska användas till insatser i både kommunala och fristående skolor. Den totala summan som betalas ut till Örnsköldsviks kommun är 5 353 619 kronor.

Källa: Skolverket

 

Publicerat