Nyheter/Reportage

Driver egen arkitektbyrå i Berlin

Lisa Sundin har alltid provat sina vingar och de har tagit henne från barndomshemmet i Åsliden via studier i Köpenhamn till Berlin. Där driver hon arkitektbyrå i sitt eget namn med uppdrag i både Tyskland och i Sverige.

Lisa Sundin har alltid provat sina vingar och de har tagit henne från barndomshemmet i Åsliden via studier i Köpenhamn till Berlin. Där driver hon arkitektbyrå i sitt eget namn med uppdrag i både Tyskland och i Sverige.
– Jag bodde kvar i Ö-vik i tre år efter gymnasiet men gjorde en resa varje år, säger Lisa. Det blev Australien, USA och Frankrike med jobb på Sibylla, Varvsberget och Fina Fisken däremellan, för att tjäna ihop pengar.
Det var efter ett halvår i Provence, Frankrike, som Lisa insåg att arkitektyrket var det hon ville satsa på.
– Jag började utbilda mig inom grafisk design och sista året i Ö-vik jobbade jag på Öhlunds tryckeri men under utbytet i Provence, där jag läste konst, träffade jag en arkitekt och insåg att jag ville läsa arkitektur.

Arkitektstudierna i Köpenhamn ledde till jobb hos David Chipperfield Architects i Berlin där hon också hade gjort sin praktik.
– Jag älskar Berlin och hade turen att få flytta hit på riktigt i januari 2013. Jag gjorde ett år i Schweiz också som är något en arkitekts drömland eftersom yrket har hög status där och det finns mycket pengar. Men Basel var en för liten stad för mig och jag saknade Berlin.
Tillbaka i Berlin startade Lisa eget tillsammans med en vän från studietiden men vännen valde att flytta tillbaka till Köpenhamn och Lisa startade den egna byrån Elisabet Sundin Architecture, med inredningsdesign som nisch.
– Inredningsdesign innebär ofta att jobba med färg och möbler men med min bakgrund ritar jag planer och jobbar mycket med rumslighet, var väggar ska stå, val av dörrar och det som är lite större. Jag jobbar tillsammans med tre olika inredningsdesigners där jag är arkitekten.
Lisa är just nu även med i ett innovationsprojekt i Duved där hon är en av fem kvinnliga arkitekter som ska bygga var sitt bostadshus helt i trä. Förutom det har hon många projekt igång.
– Jag har fått en fråga om att rita en utbyggnad åt en vän som bor i Domsjö och jag får rita vårt blivande sommarhus i Fällsvik vid Rotsidan. Här i Berlin jobbar jag med en renovering av en villa i Grünewald som ska säljas. Jag har många uppdrag och har inte påverkats så mycket av pandemin och jag har tur att min co-workingplats fortfarande är öppen.

Med en arkitekts öga är Berlin inte direkt en vacker stad menar Lisa men desto mer intressant.
– Den här staden har aldrig varit rik så det tog lång tid att bygga upp den efter kriget. Här syns tidens spår, till och med kulhål. Det här är också en stad som har allt jag önskar. Här finns högkulturen med opera och teater men också det alternativa som punken och hipsters. Det är en spännande stad med mycket kreativitet och inspiration. Här kan du bo och leva billigt och göra det du vill göra.
Pandemin har gjort Berlin till en stängd stad med hårda restriktioner. För Lisa som nyligen köpte en lägenhet som hon renoverar har det varit en fördel att spendera all fritid hemma.
– Jag har ägnat alla kvällar åt att renovera så jag har inte hunnit sakna det som storstaden erbjuder av uteliv, evenemang och att träffa vänner. Däremot insåg jag när jag var hemma i somras hur mycket jag saknar familjen och vännerna där när det inte går att resa lika ofta. Men till sommaren åker jag hem igen för att börja bygget i Fällsvik.

 

Publicerat