Du är här

2021-01-16 - Sport & Fritid
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Snabbast växande sporten

De sex senaste åren har antalet licensierade padelspelare i Sverige gått från 100 till över 2 000. 2014 fanns 17 anläggningar, i dag är det fler än 500 – och snart öppnar Total Padel i Örnsköldsvik sin hall med fem panoramabanor.

Padel är racketsporten alla talar om just nu. Vissa uppgifter pekar på att något liknande padel spelades på engelska kryssningsfartyg redan på 1920-talet medan andra talar om att första gången sporten utövades var i Mexiko 1969. Internationella Padelförbundet grundades i vilket fall först 1991 och på senare år har intresset formligen exploderat. I Spanien finns exempelvis flera miljoner aktiva spelare och sporten är där den näst största efter fotboll.
– Det känns riktigt roligt att Örnsköldsvik nu får sin kompletta padelhall. Det har varit en lång väntan för många och vi har fått skjuta upp öppningsdatumet, men nu är det äntligen dags, säger André Backlund, platsansvarig för Total Padel som öppnar sin lokal på Hägglundsområdet i Gullänget i slutet av januari.
Fem panoramabanor, det vill säga banor med mer glas runtomkring så att man kan se in i banorna – bland annat från den läktare som finns i anläggningen, kommer att stå till allmänhetens förfogande dygnet runt. Man bokar helt enkelt bana på den internationella bokningssajten playtomic eller via deras app och får då en kod till padelhallen, som för övrigt delar entré med Star Gym som redan öppnat.
– Sedan kan man hyra racketar och köpa bollar i våra automater, förklarar André, som länge sett fram emot öppnandet av hallen.
– Det blir superroligt. Och det som är spännande med anläggningen är att den ligger i ett industriområde, det finns inte många ställen som ser ut så här. Lokalen är så bra, inte minst med tanke på takhöjden som ligger på 7-7,5 meter. Jag vet att många är sugna på att spela padel med riktig takhöjd, lobben är ju ett av de viktigaste slagen i padel.

Hallen, som även inrymmer omklädningsrum, shop, två lounger, pingisbord och kaffemaskin där man kan blanda till sig egen energidryck, kommer förstås också att vara bemannad vissa tider. Främst eftermiddagar och kvällar.
– Min stora roll blir att besvara frågor och instruera. Man ska absolut inte vara rädd att fråga hur spelet fungerar. Vi kommer också att starta nybörjarkurser i februari, och kunna erbjuda privatträningar. Padel är en nybörjarvänlig och folklig sport, det är lätt att komma i gång och den passar alla åldrar, även pensionärer. Det finns också en social aspekt med padel eftersom man spelar dubbel.

André var själv en mycket lovande tennisspelare som ung. Redan som 13-åring flyttade han från Örnsköldsvik till Lund för att kunna utvecklas som spelare och han gick sedan tennisgymnasiet i Båstad.
– Jag var bland de främsta i landet och jag skulle just göra valet av college i USA för att fortsätta min satsning när jag råkade ut för en cykelolycka.
André bröt höger handled och vänster armbåge och kunde inte träna på nio månader, vilket ledde till att han valde bort tennissatsningen i USA. I stället blev det mäklarutbildning och studier i internationell försäljning och marknadsföring. När så de första padelbanorna öppnade i Båstad kom han i kontakt med sporten och ett tag var planen att han skulle bli padelinstruktör i Umeå.
– Men så såg jag annonsen att Total Padel sökte en platsansvarig för hallen här i Ö-vik så jag sökte och fick jobbet. Det känns fantastiskt, mina stora intressen är att spela padel och gymma, nu får jag hålla på med min passion på jobbet.
Även om padel växer lavinartat vill André inte se sporten som en konkurrent till tennisen. I stället hoppas han på någon form av samarbete med Öviks Tennisklubb, där han själv fick sin grundutbildning. På sikt hoppas han också få i gång ett lokalt seriespel, och samarbeten med andra anläggningar runt om i Norrland.
– Ö-vik är faktiskt en av de sista städerna som får en riktig padelhall och det ska bli roligt att se hur detta tas emot. Jag vet att intresset är stort.
En instruktionsfilm om padel kommer att läggas ut på Total Padels sociala medier och André tipsar även om kanalen Träna Padel på Youtube med Andréas Johansson, om man
vill lära sig mer om sporten.

 

Dela med dig av denna artikel på: