Du är här

2021-01-07 - Samhällsinformation

Munskydd i kollektivtrafiken

Från och med torsdag 7 januari så rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man bär munskydd om man ska resa med kollektivtrafiken under tider där det lätt kan uppstå trängsel.

Den nya rekommendationen gäller alla som är födda år 2004 eller tidigare. Man rekommenderas att bära munskyddet under vardagar mellan kl. 07.00-09.00 och kl. 16.00-18.00, det vill säga under de tider som flest personer åker med kollektivtrafiken. 

För den som åker buss i länet så skriver Din Tur på sin hemsida att man är själv ansvarig att ta med sig ett eget munskydd. Munskyddet ska tas på innan du kliver ombord på bussen och ska behållas på tills du har klivit av bussen och lämnat hållplatsen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta engångsmunskydd. 

Din Tur kommer att ha ett utlämningsställe för munskydd i varje kommun där personer födda 2004 eller tidigare kan tillhandahålla sig ett munskydd mot uppvisande av biljett. Tillgången kan dock variera och de kan inte garantera att det alltid finns munskydd att hämta vid varje tillfälle som du vill åka med bussen. I Örnsköldsvik så går utlämningsstället att hitta vid IVK kiosk och cafeteria i Örnsköldsviks resecentrum. Det kommer inte att finnas någon försäljning ombord på bussarna.

Du kan klicka här för att komma till Folkhälsomyndighetens hemsida där du kan läsa mer om munskydd och hitta instruktioner på hur du tar på och tar av munskydden på ett säkert sätt.

Källor: Din Tur, Folkhälsomyndigheten

 

Dela med dig av denna artikel på: