Du är här

2021-01-01 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Måleriet har inte ställts in

”Magin som finns i kreativiteten blir på ett otydligt sätt glasklar när Per Elof Nilsson Ricklund sätter ord på den.” Så inleddes artikeln om konstnären som efter tio år i Florens flyttat hem till Örnsköldsvik igen, och här finns han fortfarande kvar – även om saker och ting inte blivit som förväntat under detta år.

– Jag trodde jag skulle sakna Florens mer än jag gjort. Visst saknar jag vännerna där men jag har blivit så välkommen här i Ö-vik.
Men så kom coronapandemin strax efter att han flyttat in i sin studio i centrala Örnsköldsvik, en pandemi som innebar inställda kurser och utställningar.
– Jag hade kurser inbokade i Kalifornien och Amsterdam men jag har fått jobba med online-undervisning i stället. Jag skulle ha haft en utställ-ning i USA, en i Tranås och en i Norge som alla har fått ställas in. Sedan såg jag fram emot att få ställa ut här på museet (vernissagen var planerad till 5 december) men allt har skjutits fram. Förhoppningsvis kan den utställningen bli av till sommaren.
Per Elof har under hösten haft besök av sin flickvän från Kalifornien, och även hon hade sett fram emot utställningen. Men efter sju veckor i Örnsköldsvik har hon nu åkt hem för att fira jul med sin familj.
Förutom inställda kurser, resor och utställningar tycker Per Elof att året trots allt varit okej.
– Jag klagar inte, det har varit så skönt att bara kunna fokusera på måleriet. Jag har helt enkelt ”måstat” fokusera på det, säger han och skrattar.
Men han kommer på en detalj som kunde varit bättre.
– Det här är första hela december jag har spenderat i Ö-vik på tio år, och jag hade förstås hoppats på att få måla mer snö…

 

Dela med dig av denna artikel på: