Du är här

2020-12-30 - Nyheter/Reportage

Överbliven mat till behövande

Årligen förbrukar Mivas kunder närmare 2,2 miljoner matavfallspåsar. I ett samarbete mellan Miva och Svenska Kyrkan örnsköldsvik ska nu en liten andel av dessa få göra ytterligare nytta bland samhällets behövande.

Sedan snart två år tillbaka samarbetar Svenska Kyrkan örnsköldsvik med Stora Coop och sedan i höstas även med ICA Kvantum. Samarbetet handlar om att kyrkan tar hand om mat som har kort hållbarhet och inte kan säljas i butikerna. I stället för att kasseras används det i matkassar som kyrkan delar ut till ekonomiskt utsatta. Hittills har överbliven frukt, grönt och bröd paketerats i plastpåsar, men nu kan det i stället fördelas i Mivas matavfallspåsar.
– Av den stora mängd matavfallspåsar som vi årligen upphandlar är det en försumbar liten mängd vi låter Svenska Kyrkan använda i deras både behjärtansvärda och viktiga arbete. Upplägget är ju dessutom dubbelt bra eftersom det också är ett jättebra sätt att minska avfallsmängderna och att maten äts upp i stället för att slängas, säger Åsa Möller som är avdelningschef för Avfall och återvinning på Miva.

 

Dela med dig av denna artikel på: