Du är här

2020-12-27 - Nyheter/Reportage

Dominant 100- plussare i Husum

Husum IF lever och frodas – om än kanske inte i samma utsträckning som när föreningens skidåkare under många år dominerade i spåren. Ordförande Lars Nordgren släpper dock inte drömmen om en ny storhetstid utan konstaterar muntert:
– Man vet aldrig!

Det började som en idé, hösten 1916, i samband med att Mo och Domsjö AB samma år beslutat bygga den sulfatfabrik som i dag tornar upp sig mot Husums himmel och ingår i koncernen Metsä Board. Etableringen, insåg ortens Karl Modig och S.E. Salling, skulle innebära en stark utveckling för samhället – och därmed vore det inte mer än lämpligt att en beständig förening som kunde samordna det i trakterna redan gedigna skidintresset också kom till stånd. Allmänheten som i början av 1917 bjöds in till Husums skola för att diskutera saken gav sitt bifall och den 21 februari var Husums Idrottsförening, HIF, officiellt bildad, med Salling som ordförande.

Den nuvarande, Lars Nordgren, guidar 7an längs rader av tavlor upphängda på väggarna i HIF:s lokaler vid järnvägsstationen i Husum. Både svartvita och i färg vittnar de om de många förgreningar till sporter föreningen haft under sin flagg. Fotografier på tidigare skidåkare följs av lagbilder på brottare där det skymtas en ung Tom Svensson; Husum IF BK:s starke man som under åtskilliga sentida år varit med att skicka många lokala brottartalanger att tävla för Sverige i internationella sammanhang. Vidare märks bland andra även Sture Gidlöf som representerade Sveriges landslag i Oslo 1954 och Arndt-Ola Strömberg, senare ordförande för Ångermanlands brottningsförbund. Bland äldre profiler kan nämnas ”brottarpappan” Sven Åström och ledaren Wille Edberg.
Under åren har även tennis, backhoppning, tyngdlyftning, friidrott och bordtennis utövats. Än i dag också orientering och ishockey, även om den sistnämnda 1998 ombildades till Husum Hockeyklubb efter konkurs året innan. Likt den styr HIF:s sektioner numera sig själva. 
– Sedan 2015 sitter jag som ordförande för Husum IF:s idrottsallians, en paraplyorganisation för alla föreningar som i dag drivs i egen regi. Så det är mest ekonomiska frågor jag har hand om numera, förklarar Lars Nordgren.

Historiskt har han annars varit djupt engagerad i HIF:s idrottsverksamhet, både som utövare, styrelsemedlem och ledare. Med en far som anses vara ett av skidklubbens stora namn, Nils Nordgren, är det kanske inte så konstigt. Tillsammans med bland andra Elof Sjöström och Gustav ”Husum” Jonsson (som för Sverige tog silvermedalj vid OS i St Moritz, 50 km, 1928 och placerade sig tvåa i Vasaloppet 1930) bidrog Nils till att HIF under 30-talet blev en mycket respekterad förening i skid-Sverige.
– Alla åkte på den tiden. Pappa ordnade egna skidtävlingar på Varvet, ”Nisses tävlingar”, under flera år när jag bara var 7-8 år och dem talas det om än i dag. Det var bara Husum som var med så de blev till interna uppgörelser – man var bra om man vunnit, det blev allmänt på byn, minns Lars. 
Samma år som HIF bildades startades förutom skidverksamheten även fotbollssektionen upp med Karl Kassman som A-lagets förste lagkapten. 1931 debuterade en av Husums legendariska spelare, Gunnar Horn, som likt andra diton som Erik ”Styrman” Pettersson, Erik ”Malla” Malmqvist och bröderna Sven och Ivan Kassman – varav Ivan efter 19 år som spelare under många år fortsatte som ledare och under storhetstiden beskrevs som en av Norrlands allra bästa forwards – satte tonen för HIF:s fina framgångar de kommande decennierna, med många rafflande sammandrabbningar mot distriktsmotståndare.

I dag är det Husums yngre entusiaster som får föreningarnas kugghjul att fortsätta snurra. 
– Framgångarna började väl plana ut vid 70-80-talet och det är lite svårare i dag att få ungdomen att fortsätta intressera sig vid tonåren, säger Lars Nordgren. Idrottande är välbehövligt och roligt och vi hoppas så klart att dagens aktiva väljer att stanna kvar. Det är svårt att sia om hur det ser ut om tio år, men kanske får vi se en ny storhetstid? Man vet aldrig! 

Fakta om Husum IF

Grundad: 21 februari 1917.
Verksamheter: Fotboll, ishockey, brottning, skidor, orientering.
Antal aktiva medlemmar: Cirka 200.
Ordförande: Lars Nordgren. 

 

Dela med dig av denna artikel på: