Övrigt

Samarbete mellan Svenska kyrkan och Miva

Mivas kunder förbrukar i genomsnitt 2,2 miljoner bruna avfallspåsar årligen. I ett samarbete med Svenska kyrkan så kan nu en del av dessa påsar ge nytta bland Örnsköldsviks behövande.

Svenska kyrkan i Örnsköldsvik samarbetar med Stora Coop och ICA Kvantum för att se till att minska matsvinnet genom att mat med kort hållbarhet som inte kan säljas i butikerna istället går till kyrkan. Kyrkan delar sedan ut maten som matkassar till de ekonomiskt utsatta i kommunen. Istället för att kyrkan ska behöva dela ut maten i plastpåsar så samarbetar de nu med Miva för att få dela ut matkassarna i bruna matavfallspåsar istället.
– Av den stora mängd matavfallspåsar som vi årligen upphandlar är det en försumbar liten mängd vi låter Svenska Kyrkan använda i deras både behjärtansvärda och viktiga arbete. Upplägget är ju dess­utom dubbelt bra eftersom det också är ett jättebra sätt att minska avfallsmängderna och att maten äts upp istället för att slängas. Dessutom kommer de som tar emot kyrkans matkassar förhoppningsvis använda pappers­påsarna till sitt matavfall, säger Åsa Möller, avdelningschef för Avfall och återvinning på Miva, i ett pressmeddelande.

Svenska kyrkan delar ut mat till behövande två gånger i veckan, tisdagar och torsdagar, i församlingshemmet i Örnsköldsvik. Den rådande pandemin har försvårat arbetet något, men kyrkan har kunnat anpassa verksamheten för att kunna fortsätta utdelningen.
– Nöden tar inte slut med corona, tvärtom ser vi ett jättebehov. Även utan pandemi har vi ett tuffare samhälle idag och till oss kommer såväl barnfamiljer, pensionärer, nysvenskar som människor med missbruksproblem och många andra. Vi känner att vi kan göra skillnad och är jättetacksamma för det stöd Miva ger oss, säger Ingemar Johansson som är diakon på Svenska Kyrkan Örnsköldsvik.

 

 

Publicerat