Nyheter/Reportage

Så ser planeringen för vaccinstarten ut

Snart drar vaccineringen för covid-19 igång. Region Västernorrland har släppt information om hur planeringen för vaccinationerna ser ut.

För tillfället är fem olika vaccin planerade att levereras till Västernorrland under våren, och den totala volymen på vaccinen räcker till alla länets invånare som är över 18 år. När vaccinationen startar så följer Region Västernorrland Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring prioriterade grupper, vilket innebär att de äldsta och sköraste och de inom deras närmaste omgivning får vaccinet först. 

Det gemensamma målet är att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccinering mot covid-19 under det första halvåret 2021. Man tror att under januari och februari så kommer de prioriterade grupperna att vaccineras och att vaccineringen därefter utökas till fler grupper. Den sista fasen med att vaccinera övrig befolkning, eller majoriteten av allmänheten, bör komma igång under månadsskiftet april/maj, men det kan även ske senare beroende på vilka vaccin som godkänns och när de godkänns. All vaccinering rörande covid-19 kommer att vara gratis för hela befolkningen.

Vaccineringen av olika grupper av befolkningen kommer att ske i fyra faser:

FAS 1

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.
  • Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer.
  • Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

FAS 2 och 3

  • Övriga personer som är 70 år och äldre​.
  • Övrig personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och personer med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19​.
  • Övriga personer 18–69 år som tillhör riskgrupper​.

FAS 4

  • Övriga personer i åldern 18–69 år som inte tillhör riskgrupper.

Läs mer på Regon Västernorrlands hemsida.

 

Publicerat