Nyheter/Reportage

Unika strumpdockor från Sidensjö

Axel Vadd, Dån-Dimpen, Fanny Flaskpost, Mauni Syltkopp, Socker-Siv och Sir Cosmo. Namnen på de färgsprakande Luna-figurerna är lika fantasifulla som de ser ut, och från Nyland i Sidensjö sprider de sig världen runt. De personliga strumpdockorna finns numera i såväl USA och Kanada som i Australien och Singapore.

”It’s cool to be different!” – det är uttrycket som möter besökarna som går in på hemsidan LunaDsign. ”Det är coolt att vara annorlunda” är också företagets motto.
– Alla ska bli accepterade för den de är, oavsett ursprung, personlighet eller utseende. Det tycker jag är viktigt i dagens samhälle, säger Malin Steding som driver LunaDsign.
– Jag började sy de första figurerna 2009, bara för att jag tyckte att det var kul. Sedan sålde jag några, startade en hemsida och därefter har det bara fortsatt.
Malin berättar att strumpfigurerna utvecklats genom åren, från att i början vara rätt tråkiga till att hon numera går ”all in” med färger.
– Jag har inga som helst tankar på vad det ska bli när jag startar, och det som är kul är att de är unika. Alla får ett namn och har en personlighetsstory som följer med, man blir alltså ensam om sin figur.
Hon poängterar också att figurerna tillverkas av nya strumpor, det handlar alltså inte om begagnade persedlar.
– Strumpor har blivit mitt största intresse, säger Malin och skrattar. Jag letar överallt och vill gärna ha så färgglatt och mönstrat som möjligt. Min mamma brukar också handla åt mig.

Malin kommer ursprungligen från Luleå och har länge varit bosatt i Umeå, men sedan två år tillbaka är Nyland i Sidensjö hennes hem.
– Jag träffade en kille, och det var lättare för mig att flytta hit än för honom att flytta till mig.
Sambon har numera också fått en roll i LunaDsign, men då handlar det om hårdare figurer – med namn som Märklig, Smile, Hej och Hund.
– Det var min systerdotter som började prata om det. Jag fick frågan om att göra Lunafigurer i armeringsjärn, så jag ritar och sambon sköter svetsningen. De figurerna sålde slut snabbt så nu tar jag upp specialbeställningar.
Malin har också skapat en alfabetsposter, målarboken Luna & Friends, och just nu håller hon på med illustrationer till en barnbok som Malin Toverud skriver, en bok som ska släppas under 2021. Hon har också gjort mjuka och mysiga skallror för de minsta barnen, med ett lagom högt ljud för känsliga små öron – och fantasifulla tandtroll.
– Många tandläkare har köpt dem för att och ha på sina mottagningar, berättar Malin som i våras blev klar med sin utbildning till medicinsk sekreterare.
Men för tillfället är det 100 procent fokus på det kreativa arbetet med LunaDsign som gäller.
– Jag lyckades bryta ena benet och skada det andra i somras. Det låter allvarligt men jag skulle bara gå ut med hunden på kvällen och då ramlade jag på verandan som inte var riktigt färdig. Så då blev det mycket jobb med figurerna, det gäller att ha något att göra så att man inte blir tokig.

Genom en återförsäljare i Stockholm har Lunafigurerna bland annat sålts till utländska turister. Hon har också fått beställningar från Australien, USA, Kanada, Tyskland, Danmark, Norge och Singapore.
– Jag har en gymnasiekompis som flyttade till Australien, och hon i sin tur har en kompis som fått barn som hon besökte – och det visade sig att hon hade fått en figur som jag gjort. De passar alla åldrar och de säljs som allt från doppresenter till folk som ska gå i pension, eller till de som bara vill ha dem hemma i soffan.
Blixten, Champion, Cruella och Gizmo är bara några av de unika figurerna som nu väntar på ett nytt hem. Och förutom en egen personlighets-story skickar Malin gärna med en viktig hälsning:
– Vi hyllar det annorlunda – så våga vara precis så cool och unik som du är!

 

Publicerat