Mat & dryck

Högtid för godis

Julskinka, sill, köttbullar och Janssons frestelse i all ära – men julen är förstås också godsakernas högtid. Vi passade på att göra ett hembesök hos Jenny Hellman och här bjuder hon på tre av sina recept som garanterat sätter extra guldkant på julens fest.

Jenny Hellman har den vane 7an-läsaren stött på tidigare. Som en alldeles excellent pralintillverkare startade hon Fru Hellmans Choklad, ett företag som hon däremot inte längre är en del av.
– Jag klev av i juli, jag jobbade i princip ihjäl mig, berättar Jenny, som dock inte slutat skapa godsaker – däremot sker det numera som privat hobby.
– Jag har en konkurrensklausul som gör att jag inte får tillverka till försäljning, den sträcker sig till juni 2021 och kanske kan det bli en nystart då, men inte alls i samma omfattning som tidigare. Det blir nog som en sidoverksamhet till något annat, men jag är väldigt sugen på att dra i gång kurser och provningar.
Just nu jobbar Jenny en del på ICA i Bjästa, något hon trivs alldeles utmärkt med.
– Coronapandemin har för många inneburit att de arbetar mer hemma, men för min del har det blivit tvärtom. Det är så otroligt roligt att få träffa folk och jag har verkligen hamnat på en superbra arbetsplats.

På Instagram kan man numera följa henne (sök på Jenny By Hellman) där hon har en julkalender med tips på godsaker. Just i dag, 16 december, lägger hon för övrigt ut tipset på vaniljfudge som hon delar med sig av här i tidningen.
– Det är en len och mjuk fudge som bara smälter i munnen, precis så som jag vill att en fudge ska vara, jag tycker inte om när de är sockriga.
Saffranstryffel med ett stänk av apelsin är ett annat recept hon bjuder på.
– Saffran är ju julsmakernas julsmak så den är kul att göra. Saffran passar också så bra tillsammans med apelsin tycker jag.
Sedan får vi även ett recept på knäckbräck.
– För enkelhetens skull, man slipper kladda med formar. Det här är väldigt enkelt att göra och vill man lyxa till det kan man doppa dem i choklad.
För Jenny blir det bra mycket mer än enbart de här tre godsakerna inför jul, vilket alla som följer hennes instagramjulkalender kan intyga.
– Julen är en högtid för godis och det känns nästan lite roligare i år när jag slipper vara så stressad och har tid att kunna göra annat än praliner. Det är klart att det ska göras en massa godis till jul, och även om det inte behöver vara så avancerat som praliner så är det väl ändå till jul man kanske ska passa på att göra sina egna praliner. Högtiden förtjänar praliner och det är lättare att komma undan med sina eventuella misstag när allt annat gnistrar och lyser runt omkring.

Jennys tre recept som hon bjuder på

Knäckbräck

Ingredienser:
300 g (3 dl) vispgrädde
435 g (3 dl) ljus sirap
255 g (3 dl) strösocker
60 g smör
70 g (ca 1,5 dl) flagad mandel
Eventuellt mörk choklad

Gör så här:

  • Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid tjockbottnad kastrull.
  • Koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme till 130-133°C, koktiden varierar beroende på hur pass vid kastrullen är och hur kraftigt det kokar. Rör om då och då. Gör eventuellt ett kulprov för att kolla konsistensen.
  • Dra kastrullen från plattan och rör i mandeln. Häll upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Låt stelna i rumstemperatur. När den är helt kall, bryt eller skär i bitar. Choklad-doppa dem om du föredrar en lyxigare variant.

Saffranstryffel med stänk av apelsin

Ingredienser:
50 g (1/2 dl) vispgrädde
150 g vit choklad
0,25 g (1/2 paket) saffran
30 g smör
20 g (1/2 dl) kokos
Några droppar apelsinolja eller Cointreau (kan uteslutas)
Kokos att rulla tryfflarna i

Gör så här:

  • Värm grädden och saffran i en kastrull. Hacka chokladen och lägg ner den i grädden. Ta av från värmen och låt chokladen smälta.
  • Rör om till en slät smet, tillsätt smör, låt det smälta. Tillsätt till sist kokos och eventuellt smaksättning av apelsin. Låt svalna, ställ sedan in i kylen och låt stelna.
  • Rulla till bollar som du rullar i kokos. Förvara i kylen och ta fram lite innan servering för att få dem rumstempererade – de är som godast då.

Vaniljfudge

Ingredienser:
300 g (3 dl) vispgrädde

225 g (ca 2.5 dl) strösocker

145 g (1 dl) ljus sirap

2 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
En nypa salt

50 g smör

50 g (3 msk) glykos

100 g vit choklad

Gör så här:

  • Börja med att klä en form med bakplåtspapper, cirka 20 x 20 cm. Häll vispgrädde, strösocker, sirap, vaniljsocker och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 120°C, rör om då och då, men inte för mycket. Låt det koka ihop.

  • När blandningen nått 120°C tar du plattan från värmen och tillsätter smör, glykos och finhackad vit choklad. Rör om tills allt smält ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och låt svalna en stund. Ställ i kylskåp tills den har stelnat, gärna över natten. Skär sedan fudgen i lagom stora bitar.
  • Detta recept kan med fördel användas som grundrecept och smaksättas som man vill. Till exempel med några teskedar lakritspulver eller några matskedar kakao för en chokladfudge. Tillsätt smaksättningen i så fall från början och låt koka med till 120°C.

Tre måsten i en julkokares hem:

  1. En digital termometer – behöver inte vara en dyr variant.
  2. En digital våg. Nu är det slutkladdat med sirap i decilitermått – mät upp allt direkt i kastrullen.
  3. En kastrull med tjock botten – så slipper du svära över bränd knäck.

 

Publicerat