Samhällsinformation

Nya rekommendationer för barn i hushåll med konstaterad smitta

Enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer så ska nu yngre barn och elever, precis som äldre elever, stanna hemma om det finns någon i hushållet med konstaterad covid-19.

Tidigare så fanns det ingen rekommendation för att yngre barn och elever, till exempel de i förskoleåldern, skulle stanna hemma då unga barn inte bedöms sprida smittan av covid-19 på samma sätt som vuxna gör, samt för att både förskolan och grundskolan är viktiga för barnens utveckling och lärande. Men för att hjälpa lärare till att få mer tid till det pedagogiska arbetet så har Folkhälsomyndigheten nu gjort en förändring i sina rekommenderade förhållningsregler för hushållskontakter i den uppdaterade vägledningen för smittspårning. Förändringen innebär att även symtomfria barn i för- och grundskola bör stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. 

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att den nya rekommendationen kommer att ha några avgörande effekter på smittspridningen i skolan eller samhället i övrigt, utan syftar till att skapa lugn och arbetsro för lärarna.
– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten betonar även att de fortfarande bedömer att barn har en låg smittsamhet, att de får generella milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen. Personal i för- och grundskola ska inte heller ha en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper.

Myndigheten skriver vidare att de förändrade rekommendatioerna kan ha påverkan på många barn som tillfälligt kan förlora de tryggheter och rutiner som skolverksamheter tillför i vardagen, och att det är viktigt att vara uppmärksam på de konsekvenser som rekommendationen kan få.

Klicka här för att komma till Folkhälsomyndighetens hemsida där du kan läsa mer.

 

Publicerat