Nyheter/Reportage

Norra Skogsägarna köper 30-procentig andel av Husumfabriken

Metsä Board, en del av Metsä Group, skriver i ett pressmeddelande att de har den 1 december 2020 tecknat ett avtal om att sälja en 30-procentig andel i sitt massabruk i Husum. Köparen är den svenska skogsägarföreningen Norra Skog med vilken Metsä Forest Sverige AB, som ansvarar för Metsä Boards vedanskaffning i Sverige, har samtidigt ingått ett långsiktigt vedleveransavtal.

Investeringsbeslut för den första uppgraderingsfasen av massabruket i Husum
Ändringen av miljötillståndet för Husums fabrik har godkänts och företaget har fattat det slutgiltiga investeringsbeslutet för massabrukets första uppgraderingsfas. Investeringen inkluderar en ny sodapanna och turbin och dess totala värde är cirka 320 miljoner euro. Ny sodapanna och turbin beräknas vara i drift under det första halvåret 2022.

De viktigaste villkoren för transaktionen med Norra Skog
Värderingen (enterprise value) av massabruket i Husum som ska tillämpas vid transaktionen vid tidpunkten för affärens avslut är cirka 875 miljoner euro, inklusive slutförandet av den pågående investeringen i ny sodapanna och turbin. Värderingen motsvarar ett värde på cirka 1,2 miljarder euro efter avslutad andra fas av massabrukets uppgradering, dvs. den nya fiberlinjen. Transaktionen minskar Metsä Boards nettoskuld med cirka 260 miljoner euro vid tidpunkten för affärens avslut och minskar dessutom Metsä Boards finansiella bidrag i den andra fasen av massabrukets uppgradering med cirka 100 miljoner euro. Transaktionen förväntas avslutas i januari 2021.

Effekter på vedförsörjningen
Det långsiktiga vedleveransavtalet mellan parterna kommer att öka andelen certifierad ved som anskaffas från Sverige och avsevärt minska vedvolymerna som importeras från de baltiska länderna. Den ökade andelen av ved som anskaffas från Sverige kommer att minska fabrikens kostnadsvolatilitet. Dessutom stärker samarbetet med Norra Skog ytterligare tillgången till massaved för massabruket i Husum och gör därmed Husums fabrik till en utmärkt plattform för vidareutveckling av Metsä Boards kartongverksamhet.

Påverkan på företagets självförsörjning av massa och finansiell rapportering
Före transaktionen är Metsä Boards massanettoöverskott cirka 600 000 ton per år. Nettoöverskottet består av skillnaden mellan Metsä Boards egen massaproduktion och konsumtion, samt ett innehav på 24,9 procent i intresseföretaget Metsä Fibre. Norra Skogs 30-procentiga minoritetsandel i Husums massabruk kommer att minska Metsä Boards årliga massanettoöverskott med cirka 210 000 ton. Metsä Board kommer att fortsätta att konsolidera Husums massabruk som dotterbolag i sina koncernredovisningar, vilket innebär att rörelseresultatets känslighet för förändringar i massamarknadspriserna förblir oförändrad. En 10-procentig ökning (minskning) av marknadsmassapriset kommer att ha en positiv (negativ) effekt på cirka 30 miljoner euro årligen på företagets rörelseresultat. Realisationsvinsten från transaktionen kommer att återspeglas direkt i koncernens eget kapital och inga effekter kommer att redovisas i resultaträkningen. Vinsten från försäljningen av aktier är skattefri.

Transaktionen påskyndar utvecklingen av Metsä Boards kartongverksamhet
Metsä Boards strategi är fortsatt fokus på lönsam tillväxt i färskfiberbaserade förpackningsmaterial. De likvida medel som frigörs genom transaktionen i kombination med en minskad andel i framtida massabruksinvesteringar, motsvarande totalt mer än 350 miljoner euro, kommer att möjliggöra en betydande omfördelning av företagets utvecklingsinvesteringar till kartong. Metsä Board har förberett investeringar som syftar till att förbättra lönsamheten och tillväxten i sin kartongverksamhet. Nu är företaget i stånd att påskynda projektplanering mot beslutsfattande. De planerade projekten syftar till organisk tillväxt, utveckling av produkterbjudandet och förbättrad kostnadseffektivitet.
– Med den här transaktionen mellan Metsä Board och Norra Skog kommer vi att säkerställa vedtillförseln till Husums fabrik långt in i framtiden och få en partner att dela investeringarna med  i anslutning till uppgraderingen av massabruket. Vid tidpunkten för transaktionens avslut är Metsä Board praktiskt taget ett nettoskuldfritt företag. Detta ger en utmärkt plattform för att växa inom vår kärnverksamhet – hållbar och högkvalitativ färskfiberkartong, säger VD Mika Joukio.

 

Publicerat